El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, intervé durant la constitució de l'Assemblea Territorial del Consell de la República

POLÍTICA

Carles Puigdemont es fa un vestit a mida pel 12 de maig

Junts cerca una plataforma electoral que ressusciti el procés sota l'impuls espiritual de Puigdemont

A Junts no li queda més remei que gratar al màxim allò que quedi del procés. El seu secretari general, Jordi Turull, ja va dir que interpretava la tornada de l'expresident com un “rellançament del procés”. Més que un rellançament, és un desig de rellançament. El que busca Junts en realitat és que l'eix nacionalista sigui l'eix de la campanya. És a dir, explotar al màxim la figura de Puigdemont.

Populisme clàssic

El processisme polític fa aigües i corre el seriós risc de no sumar al Parlament. Això vol dir que poden perdre el control de tota la maquinària institucional de la Generalitat. No és estrany, doncs, que Puigdemont volgués ressuscitar una versió de 'Junts pel Sí' i demanés a ERC organitzar una llista conjunta.

Carles Puigdemont parlant des d'un faristol de color blau amb una bandera catalana de fons

En vista que això no sortirà, Junts es dedica ara a dissenyar una plataforma electoral que es podria anomenar 'Junts per Puigdemont'. La seva estratègia electoral passa per una lògica clàssicament populista - pel que té de personalista - i ho fien tot a la figura del “president a l'exili”. Busquen diluir les qüestions polítiques per reforçar l'eix nacionalista-processista al voltant de Puigdemont i copsar així tot l'espai electoral possible.

Una plataforma per a Puigdemont

Aquesta captació de l'espai electoral passa per aliar-se amb totes les forces nacionalistes possibles. L'objectiu de Junts és anar “més enllà” del partit, és a dir, que no hi hagi partit, sinó personalisme. Com vam apuntar, es va intentar amb ERC, però no va sortir. Els republicans saben que una plataforma electoral 'indepe' és un Cavall de Troia per colar-los a Puigdemont.

Davant d'això, Junts es marca un Sumar i ja ha abduït set formacions que comparteixen la importància que donen al tema nacionalista. Es tracta de partits més aviat petits. Són aquests: Demòcrates, Moviment d'Esquerres de Catalunya, Reagrupament, Joventut Republicana, Alternativa verda, Acció per la república i Estat Català.

De moment, no se sap si aniran sota les sigles de Junts o crearan una nova marca electoral. El que és clar és que és un vestit a mida per a l'expresident, que ja va dir que tornarà a Catalunya només si és el candidat per a la investidura. D'aquesta manera, Puigdemont trasllada a la política catalana la lògica que ha plantejat durant les negociacions de la investidura: moure's només si es donen les condicions perfectes per fer-ho.

➡️ Política

Més notícies: