El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en arribar a una sessió plenària, al Parlament, a 5 de març de 2024, a Barcelona, Catalunya

POLÍTICA

D'Antonio Resines a Albert Boadella: la llista de famosos que demanen no votar el PSC

Nombroses personalitats signen un manifest contra Salvador Illa: 'el vot al PSC no és constitucionalista'

Aquesta setmana era notícia que un grup de personalitats de la política, l'acadèmia i les arts havien demanat el vot per a Salvador Illa. A través d'un manifest que porta per nom 'Sí', conegudes figures com Isabel Coixet, Jorge Javier Vázquez o Josep Maria Pou es posicionaven al costat del PSC.

Ara, ha sorgit el contramanifest i que porta per títol “Per un vot constitucionalista sense enganys”. Els seus impulsors són Teresa Freixes, Nicolás Redondo Terreros, Miriam Tey, Sergio Fidalgo i Joaquín Villanueva. El manifest és explícit i demana que el 12 de maig no es votin opcions independentistes o que pactin amb els independentistes.

Dos manifestos en una setmana

Les properes autonòmiques del 12M a Catalunya tenen una especial transcendència. Són les primeres eleccions després del canvi de rumb que Sánchez ha imprès al PSOE i amb l'amnistia ja en marxa. De moment, hi ha el dubte de si l'independentisme sumarà o si, per contra, quedarà un Parlament fragmentat i de majories incertes.

El que és segur és que la societat civil s'ha començat a posicionar. Aquest dimarts, explicàvem que havia nascut el manifest 'Sí'. En ell, un destacat grup de personalitats demanaven “un president que afronti els problemes que han estat ignorats” i que “toqui de peus a terra”.

Entre els signants, cares molt conegudes per al votant com Jorge Javier Vázquez, Chelo García-Cortés, Joan Manuel Serrat, Roger Pera, Isabel Coixet o l'exprimer ministre portuguès, António Costa. Reclamen el vot per al PSC, diuen, perquè “el proper 12 de maig s'obri una nova etapa política a Catalunya”.

Per al manifest que s'acaba d'anunciar, en canvi, el vot al PSC no obre cap nova etapa. A la nota de premsa que ho anuncia s'assenyala que “Els promotors del manifest defensen que el vot al PSC no és constitucionalista mentre la formació que dirigeix Salvador Illa pacti amb aquests partits que busquen acabar amb el règim constitucional”.

Entre els seus signants hi ha personalitats com Antonio Resines o Albert Boadella. Així mateix, destaquen moltes figures de la política com Arias Salgado, Redondo Terreros - un dels impulsors - o Álvarez de Toledo, entre molts d'altres. De l'àmbit català, també destaquen les firmes de Félix Ovejero i Francesc de Carreras, que fa uns dies van anunciar que anirien a les llistes d'Esquerra Espanyola per a les europees.

El manifest serà presentat dimarts que ve, 7 de maig, a les 19.00 hores a l'hotel NH Collection - Constanza. El manifest íntegre es troba disponible aquí.

➡️ Política

Més notícies: