Muntatge de Salvador Illa amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya

POLÍTICA

Nova enquesta a Catalunya: debacle processista, Illa amb diverses opcions per governar

L'últim sondeig obre diverses possibilitats perquè el PSC pugui sumar majoria després del 12M


Continua el degoteig d'enquestes i Sociomètrica ofereix ara per a El Español un dels primers sondejos que recull l'efecte de la jugada de la carta de Sánchez. D'entrada, ha afavorit al PSC, que el porta fins al primer lloc amb 42 escons, a deu de distància de Junts, que es queda amb 32. Això apunta a una situació en la qual Salvador Illa tindria diverses possibilitats per a aconseguir una investidura.

Pel costat ‘indepe’, el sondeig no porta bones notícies per als partits processistes. Una eventual aliança independentista de Junts, ERC i la CUP no sumaria majoria absoluta ni encara que fos amb l'únic diputat que el sondeig li dona a Aliança Catalana. En tal cas, es quedarien amb 63 diputats. Per contra, hauria de donar-se la situació més extrema del sondeig perquè les quatre forces arribessin a la majoria absoluta de 68 diputats. Alguna cosa que, al seu torn, sembla impossible pel veto a Sílvia Orriols que ERC ja ha anunciat.

Enquesta de SocioMétrica

Partit

Escons

PSC

42

Junts

32

ERC

26

PP

13

VOX

11

Comuns

6

CUP

4

AC

1

Font: enquesta de SocioMétrica per a EL ESPAÑOL

Pacte amb ERC o tripartit

Una de les primeres possibilitats a les quals apunta el sondeig de Sociomètrica és a una aliança de PSC i ERC. Encara que els republicans vagin a la baixa i es quedin amb 26 escons, la suma de tots dos seria suficient per a arribar de manera justa als 68 escons. Ni un més ni un menys. Aquesta situació es mostra bastant inestable perquè basta un diputat a dalt o a baix perquè ja no sigui viable.

En una línia també progressista, Illa tindria la possibilitat d'un tripartit. Encara que ERC i els Comuns baixin en escons - aquests últims, perden dos diputats i es queden amb sis -, la suma amb el PSC aconseguiria una folgada majoria de 74 diputats. Aquesta possibilitat seria la que uns certs sectors d'ERC i els Comuns van intentar tirar endavant a l'Ajuntament de Barcelona i que, al final, no va sortir. Joan Tardà, per exemple, va ser bastant explícit demanant el tripartit en el consistori per, després, estendre'l a Palau.

Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre

I una sociovergència?

Una altra opció que tindria el processisme per a mantenir alguna quota de poder seria una sociovergència entre socialistes i juntaires. És de destacar que, segons aquest sondeig, Junts es queda amb els mateixos diputats que té ara i que ‘l'efecte Puigdemont’ no té tant impacte com al març. En qualsevol cas, amb els 42 diputats del PSC i els 32 de Junts, la suma resultant de 74 també permetria un Govern bastant folgat.  

Ara bé, el factor polític és determinant i aquí hi ha dos factors clau. El primer, que l'expresident Puigdemont ja avisat que o ell és president o deixa la política. El segon, que Junts té una de les múltiples claus de la continuïtat de Pedro Sánchez a Madrid. Novament, l'Ajuntament de Barcelona va ser el banc de proves. Al PSC i a Junts els va faltar poc per a entendre's i formar una sociovergència municipal. 

Muntatge amb un pla mitjà de Salvador Illa mirant a càmera i altre de Carles Puigdemont parlant en una roda de premsa. De fons, una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya

Un Collboni impossible

Si considerem possibilitats inversemblants, la major d'elles seria actualitzar el que va acabar ocorrent de veritat a l'Ajuntament. És a dir, tornar a agrupar PP i als Comuns per a investir a algú del PSC. El problema és que, en el cas del Parlament, no sumarien. Encara que el PP d'Alejandro Fernández experimenta una espectacular pujada des dels 3 diputats que té ara fins als 13, el total no seria suficient.

En tal cas, necessitarien la participació de Vox. Alguna cosa que sembla impossible es miri des d'on es miri. Per part seva, els Comuns han signat un acord amb ERC i la CUP per a no pactar amb "l'extrema dreta". I avui mateix, Ignacio Garriga ha explicat en una roda de premsa que no faran president a Illa ni encara que sigui amb l'abstenció. Aquesta opció, llavors, es presenta del tot improbable.

➡️ Política

Més notícies: