Imatge de Pere Aragonès i Laura Vilagrà al Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Els altres beneficiats d'una repetició electoral: els 370 càrrecs d'ERC al Govern

Presidència i Acció Exterior són els departaments que més gasten en càrrecs polítics i de confiança

La pilota és ara a la teulada d'ERC. Els republicans han de decidir si fan president Salvador Illa o si, per contra, fan alguna cosa inesperada. Des de posar-se d'acord amb Junts per repetir les eleccions fins a qualsevol de les altres sorpreses a les quals ja ens tenen acostumats els partits.

El que és segur és que hi ha un factor que pot pressionar els republicans per organitzar un tripartit amb el PSC i els Comuns. Com sol ser habitual, és un factor econòmic

Alguns mesos més

Com explicàvem la setmana passada, ERC té ara mateix al voltant de 370 alts càrrecs a la Generalitat amb sous molt generosos i que el més probable és que hagin de marxar.

Si el tripartit se'n surt, alguns d'aquests alts càrrecs es podran mantenir. Però només alguns. El daltabaix electoral d'ERC ha estat massa dur per poder mantenir ni tan sols una mínima quota del poder institucional que ara tenen. Els republicans trigaran força a tornar a tenir la quota d'influència que fins fa poc tenien.

Però, entre que arriba i no arriba la investidura, totes aquestes persones es mantindran als seus càrrecs. En aquest sentit, hi ha una possibilitat encara més profitosa per a ells: que hi hagi una repetició electoral. Amb la certesa gairebé completa que hauran de marxar-se, una repetició de les eleccions els hauria fet guanyar uns quants mesos de temps i, a més, amb moltes de les seves funcions capades en haver-hi un govern en funcions.

Els dos primers: Presidència i Acció Exterior

En total, aquests salaris representen gairebé 32 milions d'euros i es reparteixen entre tot el teixit administratiu de la Generalitat. Es tracta de directors generals, assessors, caps de premsa, caps de comunicació, caps de gabinet, etc.

Segons els càlculs que ha fet Daniela Rojas per a Economia Digital, 12 dels 32 milions d'euros són només per a càrrecs de confiança. El departament més nodrit amb càrrecs polítics és el de Presidència, que té 104 càrrecs i que representen gairebé 8,8 milions d'euros.

Després de la Presidència hi ha el Departament d'Acció Exterior amb 3,5 milions d'euros i 700.000 euros per a càrrecs eventuals. I és que Acció Exterior potser és el departament més criticat pel que fa a la despesa en ambaixades, observatoris i, com també explicàvem a E-Notícies fa uns mesos, en tota una infraestructura pacifista.

➡️ Política

Més notícies: