Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una cinta policial i un agent al capdavant de Mossos d'Esquadra de Recerca Criminal
POLÍTICA

Alerten de l''increment vertiginós' de la violència a Catalunya

Experts i sindicats policials avisen de la delicada situació criminal que es viu a Catalunya

Catalunya va tancar el 2023 amb un augment del 5,6% de la criminalitat respecte a l'any anterior. Ho van fer especialment delictes com les violacions (+34,1%), els homicidis (+12,7%), les temptatives d'homicidi (+18,9%), els furts (+4,9%), les sostraccions de vehicles (+14,1%) o el tràfic de drogues (+10,2%).

Aquest 2024 no va començar gaire millor. L'increment de la criminalitat el primer trimestre de l'any va ser del 2,7% respecte al mateix període del 2023. Van ser les lesions greus per baralla tumultuària (+3,6%), contra la llibertat sexual (+4%) i el tràfic de drogues (+11,2%) els delictes que van provocar aquest augment.

Home amb vestit i corbata assegut en una cadira vermella, amb la mà al front i expressió de preocupació.

D'aquí a uns dies, el Ministeri de l'Interior publicarà les dades del segon trimestre de l'any. Tot i això, els casos que han aparegut a la premsa o que han anunciat els Mossos d'Esquadra deixen entreveure que alguns delictes (si no tota la criminalitat) tornaran a pujar de forma destacada.

Catalunya sembla que haver-se convertit en el paradís de la delinqüència, liderant els índexs de criminalitat a Espanya respecte a delictes com les violacions o els robatoris amb violència. També la policia catalana ja advertia fa uns dies de la complicada situació pel que fa al tràfic de drogues. I ara l'augment dels assassinats se sumen a la greu situació delinqüencial a terres catalanes.

Aquest segon trimestre no només se superaran el nombre d'assassinats o homicidis del primer trimestre, sinó que també se superaran les xifres del mateix període de l'any passat. Un 2023 que ja va ser de rècord en aquest aspecte (71 homicidis i assassinats), amb les pitjors dades de, com a mínim, la darrera dècada.

La violència, un problema en augment a Catalunya

El problema, però, ja no és només el present. La tendència a l'alça de la violència a Catalunya és evident. I no només ho reflecteixen les dades, sinó que sindicats i experts policials ja avisen dels perills que afronta i afrontarà Catalunya.

Després de les tres morts violentes del Sant Joan passat, el Sindicat Independent de la Policia Local - FEPOL advertia de l'"increment vertiginós" de la violència a Catalunya, “tant en nombre de víctimes per morts violentes com per l'aparició d'armes de foc amb una facilitat pasmosa”. El mateix sindicat alertava que l'actual model policial és “de fa anys” i que no respon “a l'increment real de la violència als carrers que hi ha actualment”.

Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra detenint a un home

A causa de l'“augment de la delinqüència violenta”, demanen a la Generalitat “fer una reflexió profunda” per millorar les “mancances estructurals de la seguretat pública” a Catalunya. I, per això, exigeixen un increment de la plantilla de Mossos i policies locals, més formació, més eines i recursos, més coordinació entre cossos policials i, sobretot, “una renovació i reestructuració urgent del model policial”.

Una actualització del model policial és un factor que, des de fa anys, reivindica l'associació Una Policía para el Siglo XXI. El seu president, Samuel Vázquez, avisa que no es pot combatre la delinqüència actual amb els mateixos models amb els quals es combatia la delinqüència als anys 80 i 90.

De fet, Vázquez alerta des de fa molt de temps que l'immobilisme dels responsables polítics de la seguretat a Catalunya i la resta d'Espanya és un dels principals factors pels quals la delinqüència, cada cop més especialitzada, s'hagi disparat els darrers anys. I els set assassinats de la darrera setmana a Catalunya no són més que una petita mostra d'aquesta perillosa espiral.

➡️ Política

Més notícies: