Joan Ignasi Elena amb ulleres i vestit fosc es toca el front mentre sembla estar en una reunió o conferència.
POLÍTICA

Joan Ignasi Elena, a l'ull de l'huracà després de l'onada de crims a Catalunya

El conseller de l'Interior evita donar la cara en ple auge de la criminalitat a Catalunya

Catalunya es troba en plena crisi per l'augment de la criminalitat els darrers dies. A les tres morts violentes de la nit de Sant Joan se li han de sumar quatre assassinats més els últims dies. La situació comença a ser insostenible mentre el màxim responsable polític de la seguretat a terres catalanes, el conseller de l'Interior Joan Ignasi Elena, segueix sense donar la cara.

Joan Ignasi Elena fa dies que no compareix. En les darreres hores, per exemple, ha estat el director general dels Mossos d'Esquadra qui ha atès els mitjans de comunicació després dels múltiples assassinats que han commocionat la societat catalana. El conseller de l'Interior, a més, no només s'amaga sinó que ha pres una decisió polèmica: tancar les respostes a les seves publicacions a les xarxes socials.

Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

En els darrers tres dies, Joan Ignasi Elena -que compta amb un sou de més de 120.000 euros anuals- ha fet dues publicacions al seu compte d'X. Una, per agrair als “servidors públics” la seva tasca a la nit de Sant Joan. I una altra, per informar que s'ha posat “en contacte amb els alcaldes” de Girona i Barcelona “per les tres morts violentes” que hi ha hagut les darreres hores. A les dues publicacions, el conseller de l'Interior ha restringit les respostes.

Tot i aquesta restricció, sí que han pogut comentar els tuits la gent a qui Elena segueix a X. I ni així ha pogut evitar que li ploguessin les crítiques. “La violència als carrers és insuportable, deixa de dir que estem segurs”, “com pots ser tan pocavergonya. Lladres, vividors, ganduls” o “això no pot continuar, cada vegada va a més. Les persones que no vivim en zones d'alt standing i no tenim escortes estem completament desprotegits”, són alguns dels retrets que ha rebut el conseller del Govern de la Generalitat.

Polèmica amb Joan Ignasi Elena

I és que encara ressonen les paraules de Joan Ignasi Elena els últims mesos, en què assegurava que “Catalunya és un lloc segur” i que, en lloc de l'augment de la criminalitat, el que hi havia era un “augment de la sensació d'inseguretat” per part de la població.

El conseller de l'Interior sempre ha defensat que la “sensació d'inseguretat” està alimentada per “'bulos' de l'extrema dreta” i que simplement són “percepcions”. Tot i això, les dades solen deixar en evidència el relat de Joan Ignasi Elena.

Plànol mitjà de Pere Aragonès i Joan Ignasi Elena amb cara de preocupació i emportant-se la mà a la boca

Ja no només pels set homicidis que hi ha hagut a Catalunya en menys d'una setmana. El primer trimestre del 2024, la criminalitat a terres catalanes ha augmentat respecte al mateix període de l'any anterior. També l'any 2023 va tancar amb un increment dels fets delictius un 5,6% (sense comptar la cibercriminalitat), especialment en els casos d'homicidis (+12,7%), temptatives d'homicidi (18,9%) i violacions (+34,1%).

Tot i això, Joan Ignasi Elena ha optat per tancar les respostes a les seves xarxes socials i no donar la cara, deixant que sigui el director general dels Mossos d'Esquadra qui atengui la premsa.

Mentrestant, part de l'oposició no dubta a assenyalar-ho i posar-ho a l'ull de l'huracà. “Tres dels morts han estat assassinats[...], però després quan ho denuncio al Parlament, el conseller Elena em titlla de demagoga i exagerada. Què més ha de passar perquè es deixin de bonismes?”, criticava Lorena Roldán (PP) a les seves xarxes socials. També Ignacio Garriga (Vox) carregava contra Joan Ignasi Elena, enviant-li un dard enverinat: “I ens volen fer creure que Catalunya és un lloc segur”.

Amb un Joan Ignasi Elena esgotant el seu mandat (mentre que no hi hagi nou Govern seguirà de conseller de l'Interior del Govern en funcions), augmenta la pressió sobre ell en plena crisi de la criminalitat a Catalunya. Tot i això, pitjor ha estat encara la (no) reacció del president de la Generalitat en funcions. Pere Aragonès no ha fet cap publicació ni declaració pública respecte als múltiples crims que hi ha hagut a Catalunya els darrers dies, limitant-se a felicitar el RCD Espanyol pel seu ascens a Primera Divisió.

➡️ Política

Més notícies: