Un home amb barba i jaqueta marró en primer pla, amb un grup de persones desenfocades al fons gaudint d?un passeig en pot en un dia assolellat.
POLÍTICA

Toni Comín hauria gastat diners del Consell de la República per a un viatge en veler

L'acusen d'utilitzar fons de l'entitat per a despeses personals i beneficiar amics

El conflicte entre el Consell de la República i CATGlobal, l'empresa que li proporcionava cobertura legal a Bèlgica, s'està enverinant. A l'ull de l'huracà hi ha Toni Comín, a qui acusen d'haver utilitzat l'entitat independentista per lucrar-se i beneficiar amics i familiars. La reunió per llimar asprors no ha arribat a bon port, i per si no n'hi hagués prou han aparegut noves informacions que alimenten la sospita de corrupció sobre la mà dreta de Puigdemont a Brussel·les.

Els gestors de CATGlobal acusen Toni Comín d'haver utilitzat els fons de l'entitat per a despeses com ara cases d'estiu i viatges personals. A més, l'acusen de favoritisme a la contractació de l'empresa Events per a l'organització dels actes del Consell de la República. Una cosa que ja ve de lluny, ja que Toni Comín i la seva germana Betona feien d'enllaç amb aquesta empresa que s'embutxacava milions d'euros de les administracions catalanes.

Primer pla del polític català Toni Comín

Tot això es barreja amb el malestar de les bases de l'entitat cap a Toni Comín, a qui acusen d'haver perpetrat un cop dins del Consell. Va ser durant les negociacions de Junts amb el PSOE quan l'executiva, presidida per Carles Puigdemont i Toni Comín, va suprimir l'òrgan legislatiu (Assemblea de Representants) que feia de contrapoder. Tot i adduir raons de caràcter orgànic, van ser acusats de voler eliminar la dissidència interna en plenes negociacions per la investidura de Pedro Sánchez.

Viatges a tot tren

A les acusacions d'autoritarisme s'hi afegeix l'ombra de la corrupció. Segons revela El Confidencial, les alarmes van saltar quan els gestors van veure “transferències que anaven directes a un compte privat de Toni Comín”. Entre les despeses hi havia un viatge en veler per la costa del sud de França. Ara s'ha difós per les xarxes socials un viatge que va fer Toni Comín amb Lluís Llach i alguns afins a l'agost del 2022.

La gestoria va parlar de “donacions de la ciutadania” que es destinaven a “un ús polític”, i assenyalaven directament Toni Comín com a enllaç entre el Consell i CAT Global, com el responsable d'”indicar la destinació” de les despeses. "Hem constatat que el representant ha sobrepassat les seves prerrogatives", afegien en una carta al Consell. L'entitat va anunciar una investigació interna per aclarir els fets i va convocar una reunió amb CATGlobal per tancar la crisi, però de moment no ha donat resultats.

Més problemes per a Puigdemont

L'escàndol al voltant del Consell de la República suposa un altre cop dur a les maniobres de Carles Puigdemont per salvar el seu projecte polític. El seu pla passava per pactar amb el PSOE i aprovar una amnistia que li permetés tornar a Catalunya per agafar les regnes de la Generalitat. En paral·lel, el Consell de la República havia d'actuar com el paraigua de la unitat independentista per culminar la reunificació del moviment sota el comandament de Puigdemont.

Tot i això, ni és clar que l'amnistia s'aplicarà de manera immediata ni sembla que l'independentisme vagi camí d'una unitat estratègica. Puigdemont ha perdut les últimes eleccions i segueix al sud de França esperant que els jutges tinguin bé aplicar una amnistia aprovada recentment al Congrés dels Diputats. A més, sembla difícil que pugui recosir un independentisme més dividit que mai, amb la batalla Junqueras-Puigdemont més viva que mai i noves formacions com Aliança Catalana obrint nous espais.

Cal recordar també que a les recents eleccions europees Junts va passar de tres a un eurodiputat, amb la candidatura encapçalada precisament per Toni Comín. L'ombra de la sospita que plana ara sobre ell compromet les aspiracions de Puigdemont d'erigir-se com a líder de l'independentisme. El fiasco del Consell de la República, que va néixer com un govern paral·lel a l'exili i ha acabat com un reducte sense influència i tacat per la corrupció, reflecteix perfectament la deriva del processisme.

➡️ Política

Més notícies: