L'advocat de Carles Puigdemont: 'Espanya és capaç de segrestar Puigdemont'
Jaume Alonso-Cuevillas explica que un 'comando' espanyol podria haver entrat a França per detenir l'expresident
L'expresident Puigdemont és el darrer mohicà del processisme polític. ERC, en canvi, i potser per l'evidència del seu daltabaix, ha paït més ràpidament la nova situació. Junts, per contra, encara no es decideix a emprendre la seva travessia pel desert.
De moment, els juntaires donen recorregut als cops d'efecte del seu líder. L'últim d'aquests no va ser cap altre que l'aparició i la desaparició de l'expresident a Barcelona. El problema d'aquesta mena de maniobres és que, ara, el processisme s'ha enfonsat.
En aquest sentit, les trucades a l'èpica de l'ANC s'han quedat en anècdotes i el xou de l'expresident a Barcelona no ha tingut cap efecte més enllà d'algunes retencions de trànsit. Tanmateix, això no és obstacle perquè Puigdemont insisteixi en l'atrezzo processista.
Operacions d'intel·ligència dins de França
En teoria, dilluns passat, l'expresident hauria d'haver acudit a un acte a França. Es tracta de la Universitat Catalana d'Estiu, que se celebra anualment. Al final, l'expresident no va acudir per –va explicar– “motius de seguretat”.
El motiu de fons és que Puigdemont ja no és eurodiputat. Per tant, ja no té immunitat per circular per la Unió Europea. Si fos a França i el jutge Llarena activés una euroordre de detenció, hi hauria la possibilitat de ser detingut.
L'exemple de processisme, però, no és que Puigdemont hagi faltat novament a la seva paraula, adduint, com és habitual, les circumstàncies, sinó les paraules del seu advocat. Segons va explicar a Ràdio Arrels Jaume Alonso-Cuevillas, “l'Estat espanyol seria capaç d'organitzar una operació per segrestar Puigdemont a l'Estat francès”.
L'expresident, aleshores, no va anar a la Universitat Catalana d'Estiu perquè hi ha el risc que “el deep State espanyol”, diu l'advocat, faci una operació d'intel·ligència, estil Mossad, per segrestar al si de la Unió Europea, a un país veí, a Carles Puigdemont.
De fet, Alonso-Cuevillas insisteix que no seria la policia francesa la que aturaria Puigdemont. Per contra, no descartava la possibilitat que un “comando” espanyol aprofités la proximitat amb França per segrestar el líder de Junts.
Quin és el problema de Junts?
Més enllà la pintoresca anècdota, el problema que ara té Junts al davant no és tant que un comando segresti Puigdemont, sinó Puigdemont en si mateix.
L'expresident té un futur polític incert i l'aritmètica parlamentària no li resoldrà. El seu lideratge, doncs, s'haurà d'enfrontar en algun moment al nou repartiment de cartes. I, atesa la naturalesa dels partits polítics, no seria estrany que comencessin a sorgir algunes veus crítiques contra Puigdemont.
S'assumeixi o no, el processisme ha perdut la seva oportunitat i, per tant, Catalunya ha entrat en una època de reorganització. Ara com ara, només ERC s'ha mogut. Tot i que el gran beneficiat, sens dubte, és Salvador Illa.
Més notícies: