Dues persones parlant en un entorn formal amb un fons desenfocat.
POLÍTICA

La carambola d'ERC a l'ajuntament de Barcelona

Marta Rovira liderarà les negociacions per entrar al govern de Jaume Collboni el proper mes de setembre

L'estratègia d'acostament d'ERC al PSC podria culminar el mes de setembre que ve amb l'entrada dels republicans al govern municipal de Barcelona. Esquerra i els socialistes van assolir un preacord el mes de juny passat. La seva entrada al govern de Jaume Collboni s'havia dilatat per les reticències de les bases republicanes amb el PSC, però l'acord d'investidura amb Salvador Illa ha aplanat el camí per a l'acord.

Segons revela avui Crònica Global, fonts republicanes donen per fet la seva entrada al govern de Barcelona. L'encarregada de portar les negociacions serà la mateixa Marta Rovira, cara visible dels acords amb el PSC per la investidura de Salvador Illa. La seva intenció és avançar en les negociacions de manera discreta per evitar més tensió interna després del traumàtic debat sobre l'acord d'investidura.

Igual que quan van decidir investir Illa, la seva prioritat ara és controlar el relat. La cúpula vol vendre l'entrada d'ERC al'ajuntament de Barcelona com un pas més en la retenció del poder en un moment molt delicat.

No hi ha carta argumental més poderosa que la d'haver aconseguit deixar Junts sense poder territorial i amb Carles Puigdemont a punt del desastre.

ERC vol aïllar Junts

La cúpula d'ERC assumeix el moment de feblesa i considera que després de perdre el poder a la Generalitat, el govern municipal de Barcelona ofereix una oportunitat inestimable per mantenir càrrecs institucionals.

L'entorn de Marta Rovira és conscient que l'entrada al govern de Jaume Collboni pot obrir més la ferida interna amb la militància. Però també creuen que ara mateix és el mal menor, i es consolen mirant el seu principal rival, Junts, gairebé sense poder territorial i condemnats a passar els pròxims quatre anys a l'oposició. La consigna és clara: mantenir l'aliança amb els socialistes costa el que costi per seguir aferrats al poder mentre capegen la crisi del processisme.

La realitat és que un govern ERC-PSC a Barcelona aïllaria una mica més Junts, que s'ha quedat a les portes de la Generalitat i del govern de la ciutat comtal. Allunya també una mica més la reconstrucció de la unitat independentistes, que comença a ser més que una quimera.

Guerra interna a Esquerra

Darrere de les negociacions a Barcelona segueix bategant la guerra interna entre roviristes i jonqueristes.

La secretària general ja va anunciar la intenció de no presentar-se a la reelecció, i és per això que vol assumir el desgast de les negociacions amb l'equip de Collboni. Senzillament no té res a perdre. La seva intenció és culminar l'estratègia d'acostament al PSC per estabilitzar el partit abans de cedir el poder als seus afins que, encapçalats per Marta Vilalta, es batran en dol amb Oriol Junqueras al congrés del novembre.

Oriol Junqueras continua observant-ho tot des de la distància mentre intenta enfortir el seu vincle amb les bases. Les negociacions amb Collboni li convenen, perquè li suposen zero desgast i amb això aconsegueix debilitar els seus principals oponents. Per una banda Marta Rovira, cada cop més assenyalada per la militància, i per altra banda Puigdemont, que veu com el seu projecte queda una mica més tocat.

➡️ Política

Més notícies: