Muntatge de Carles Puigdemont i altres dirigents de Junts amb una foto de Pedro Sánchez
POLÍTICA

Les 7 hores que van canviar el discurs de Carles Puigdemont i van exasperar Sánchez

El PSOE donava per fet a mig matí l'acord amb Junts, però Puigdemont va canviar d'opinió


Pedro Sánchez i el seu equip ho tenien tot preparat ahir al matí dijous per anunciar la data d'investidura per a la setmana que ve. Els acords amb Junts i ERC estaven tancats i la intenció dels socialistes era que s'anunciessin el mateix dia. La voluntat era la de no donar més protagonisme a Junqueras que a Puigdemont. Perquè, si alguna cosa han après els negociadors socialistes, és que ERC i Junts no se suporten i ja no dissimulen.

Eren les dotze del matí quan Junts per Catalunya feia públic que la cúpula estava reunida a Brussel·les per valorar l'estat de les converses amb el PSOE. Es va filtrar, a més, que Puigdemont faria una roda de premsa en mitja hora, abans de la una del migdia. Tot estava previst, doncs, per donar per tancades les negociacions, encara més després de la foto de l'expresident amb Santos Cerdán, número tres de Sánchez.

El problema és que poc abans ERCes va avançar i va comunicar que havia arribat a un acord amb el PSOE pel traspàs "integral" de Rodalies, sense donar cap més explicació. Els alts dirigents de Junts no van rebre gaire bé l'anunci, encara més sense saber la lletra petita de l'acord. El diàleg entre les dues forces indepes és nul, de manera que cap dels dos no sap què negocia exactament l'altre.

Santos Cerdán i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les, asseguts en un sofà

El traspàs de Rodalies -encara més sense saber en un inici els detalls- va deixar Carles Puigdemont descol·locat. La seva intenció era anunciar un principi d'acord amb la llei d'amnistia i el relator internacional, cosa que quedaria eclipsada per Rodalies. Els nervis es van apoderar de la reunió de Junts, que es va allargar durant hores, mentre els periodistes esperaven una roda de premsa que no arribava. Just aleshores, ERC i el PSOE van anunciar rodes de premsa aquella mateixa tarda per explicar el contingut íntegre de l'acord

Es va fer l'hora de dinar, va entrar la tarda a Brussel·les i no hi havia cap notícia de Carles Puigdemont. Els dirigents de Junts estaven pactant un nou relat, buscant com contrarestar l'anunci d'Oriol Junqueras. Va ser llavors, a dos quarts de cinc de la tarda, quan algú de l'entorn de Puigdemont va filtrar que la cosa no estava per tirar coets. La premsa afí a Waterloo parlava d'"exigències no assumides pel PSOE" i centrava el focus en la llei d'amnistia.

Arriba la tarda, segueix el silenci

Van arribar les cinc de la tarda i les rodes de premsa de Félix Bolaños i d'ERC. Va parlar Oriol Junqueras des del partit i Pere Aragonès des de la Generalitat, aprofitant el moment i el buit que els havia deixat Junts. Es va posar xifra a la condonació de part del deute del FLA, es va explicar com seria el traspàs de Rodalies -o part d'ell, realment- i es va tornar a parlar de la taula de diàleg.

Eren ja les set del vespre i el PSOE encara esperava la resposta de Junts, set hores després. Els socialistes, descol·locats, no entenien què estava passant, què havia canviat en tan poques hores. Fins que es van aodonar que, com diu el tòpic, no eren ells, que el problema era de l'altre. La pugna entre indepes tornava a prioritzar les decisions polítiques i deixava l'acord a l'aire.

Poc després, quan la nit ja havia caigut tant a Bèlgica com a Espanya, Carles Puigdemont donava senyals de vida. "Sempre hem dit que per tractar amb el sistema polític espanyol totes precaucions són poques. Ens mantenim, i ens refermem. No canviarem la prudència i precaucions que hem mantingut fins ara per més presses que alguns tinguin", deia Puigdemont.

Carles Puigdemont va evitar explicar per què va desconvocar la roda de premsa i què havia canviat durant el dia. La intenció de Junts era convocar l'executiva a la tarda i no es va reunir. Van variar els seus plans d'imprevist al migdia sense cap explicació.

Pedro Sánchez i el PSOE van viure a les seves pròpies carns aquest dijous què passa quan un depèn de Puigdemont i de Junts. És possible que aconsegueixin un acord per a la investidura i que Pedro Sánchez sigui president amb els vots dels juntaires. Però que agafi nota el PSOE si la seva legislatura ha de dependre de Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: