Primer pla de Pere Aragonès somrient lleugerament
POLÍTICA

ERC treu pit

Els republicans exhibeixen orgullosos l'acord d'investidura

La investidura ha fet un tomb en qüestió d'hores. Si fins ara semblava que els de Carles Puigdemont tenien el toro per les banyes i Esquerra anava a rebuf, ara la situació és justament la contrària. El cop d'efecte d'ERC, amb ambicioses concessions per part del Govern central, va obligar Junts a suspendre la roda de premsa que tenien prevista ahir per anunciar l'acord d'investidura.

Carles Puigdemont va llançar un contundent missatge ahir a la nit: “No canviarem la prudència i les precaucions que hem mantingut fins ara per més presses que alguns tinguin”. Darrere sembla que hi ha un evident atac de banyes dels postconvergents per l'acord aconseguit pels republicans.

Oriol Junqueras i Pere Aragonès, personatges que semblaven condemnats a la irrellevància, ara tornen a la primera línia traient pit pel que ha aconseguit. Els seus comptes oficials, i els d'altres significats dirigents republicans, treien fum ahir. ERC ja ven l'acord com a històric, mentre que Junts espera el seu moment.

Els republicans, eufòrics

ERC va publicitar ahir l'acord d'investidura amb el PSOE, amb el lema 'Guanya Catalunya'. Els republicans van desgranar l'acord en quatre grans èxits: “Amnistia per a totes les persones represaliades, resolució del conflicte polític, traspàs integral de Rodalies i correcció del greuge econòmic que pateix Catalunya”.

ERC ho va vendre com "un acord històric per avançar amb més drets, més recursos per a tota la ciutadania, i més democràcia". Així també ho va considerar el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. "L'acord d'avui també és històric per a la seguretat pública", ha afirmat, "es garanteixen els recursos per incorporar els 3.739 Mossos que falten".

El diputat Juli Fernández va assegurar que ERC ha aconseguit tots els compromisos en els àmbits marcats per a la investidura. Francesc-Marc Álvaro, número tres d'Esquerra al Congrés, també va treure pit: “El 23-J ens presentem amb uns objectius clars, ara hem aconseguit un bon acord per a ciutadania”.

Missatges de Junqueras i Aragonès

La cúpula del partit va defensar els acords, posant l'accent al desbloqueig de l'amnistia i l'avenç cap al referèndum. "Amnistia vol dir avançar cap al dret a l'autodeterminació i posar tot això al servei del benestar de la ciutadania", va dir Pere Aragonès. Junqueras, per part seva, ha afirmat que "avui estem més a prop d'abordar amb millors condicions el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat".

Marta Rovira, secretària general d'ERC, també va llançar un missatge triomfalista: “Vam iniciar aquest procés amb una doble agenda, l'amnistia i l'autodeterminació. Amb l'amnistia compromesa, ha de començar la fase de negociació política per a l'autodeterminació”.

Com s'esperava, amplis sectors de l'independentisme van carregar amb duresa contra l'acord aconseguit per ERC i el PSOE. Asseguren que els socialistes l'han tornat a colar a Junqueras, i demanen a Puigdemont que es mantingui ferma. A hores d'ara, Junts manté la incògnita sobre la investidura de Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: