Esquerra descol·loca Carles Puigdemont
El traspàs de Rodalies canvia l'estratègia de Junts, que volia anunciar avui mateix el seu acord amb el PSOE
Eren dos quarts de dotze del matí d'aquest dos de novembre quan sortia la Grossa de la investidura. ERC i el PSOE acordaven el traspàs integral de Rodalies, una de les condicions que Pere Aragonès havia posat a sobre la taula fa setmanes. És, sens dubte, una carta guanyadora dels republicans i la primera de les mesures acordades que no resol situacions personals dels líders del Procés.
La carta Rodalies és un cop d'efecte d'Esquerra. Es tractarà d' un traspàs integral: vies, trens i finançament. Acordada la llei d'amnistia, ERC s'apunta una jugada important i es diferencia de Junts, que només ha posat el focus en l'amnistia, el català i el relator internacional.
Vagi per davant que el traspàs de Rodalies no és una cosa bona o dolenta per als catalans. El que importarà és si la gestió millora l'oferta actual i s'acaben els retards, les avaries i els accidents. La Generalitat ja té els seus propis ferrocarrils i continuen arribant tard. Però més enllà d'això, és evident que aquest acord ha descol·locat Carles Puigdemont, i de quina manera.
L'expresident havia convocat els mitjans de comunicació a dos quarts de dotze a Brussel·les. La intenció era confirmar que la negociació amb el PSOE estava gairebé tancada. La foto d'inicis de setmana amb Santos Cerdán, número tres del PSOE, era una evidència que l'acord era imminent.
Puigdemont canvia tots els plans
Més de quatre hores després, no hi ha ni rastre de la roda de premsa de Puigdemont i el seu entorn ja ha filtrat a la premsa que l'acord s'ha complicat. Curiosament després de saber-se que ERC i el PSOE pactaven el traspàs de Rodalies, el discurs de Carles Puigdemont ha canviat. Ara s'assegura des de Junts que el seu partit manté exigències sobre la llei d'amnistia que el PSOE no accepta.
A aquestes alçades de la pel·lícula no cal explicar que gran part dels mals de la política catalana han sorgit de la competició entre ERC i Junts. Només així s'entén què va passar després de l'u d'octubre o que ara mateix hi ha un Govern sustentat per 33 dels 135 diputats. El traspàs de Rodalies és una exigència independentista que hauria de ser celebrada per Junts des del seu propi marc mental. El problema és que la investidura també es veu com una competició indepe, com l'avantsala d'unes noves eleccions catalanes.
És més que probable que després de conèixer el traspàs de Rodalies, Junts hagi apujat el preu al PSOE. Potser així es poden entendre publicacions com la d'Héctor López Bofill, del sector Borràs Just mentre s'espera que Puigdemont rendeixi comptes a la seva anunciada roda de premsa, publica que la llei d'amnistia hauria d'incloure Laura Borràs i González Boye, "víctimes de la repressió". És més, López Bofill demana que si no se'ls té en compte, no hi hauria d'haver investidura.
El pacte d'ERC i el PSOE ha descol·locat Puigdemont, que busca desesperadament una sortida i alguna carta per contrarestar Rodalies. Veurem si hi ha segon premi després de la Grossa. De moment, no hi haurà roda de premsa aquest 2 de novembre. Per primera vegada en setmanes, Junts va a remolc en la negociació.
Més notícies: