França declara la guerra al llenguatge inclusiu
Després de restringir-lo a l'educació, ara es vol prohibir-ne l'ús en altres àmbits
El llenguatge inclusiu, que se salta alegrement les normatives lingüístiques de molts idiomes, comença a arribar massa lluny. Abans era una simple reivindicació de certa esquerra, però fins i tot grans corporacions s'han convertit en activistes d'aquesta “lluita”. És per això que França ha decidit posar-se les piles per preservar les normes del francès i parar els peus als activistes i la seva moda de canviar l'idioma en funció dels seus sentiments.
A Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) recordava fa uns dies que el llenguatge inclusiu va contra tota norma i que, en català, s'utilitza el masculí com a genèric. Cosa que també passa a França. Però allà han anat un pas més enllà. L'acadèmia no ha estat qui s'ha pronunciat, sinó que ho ha fet el Senat. I el resultat és clar: els francesos avancen cap a la prohibició del polèmic llenguatge inclusiu.
Ja el 2021, França va aprovar una restricció de l'ús d'aquest llenguatge inclusiu als centres educatius. Ara volen que aquesta prohibició s'estengui a tots els àmbits. Concretament, volen que aquestes expressions creades “per no ofendre dones i persones no binàries” no es puguin fer servir. Ni en públic, ni en empreses, ni en administracions.
El Senat francès, de majoria conservadora, ha donat el vistiplau al projecte que aposta per la regulació del llenguatge inclusiu. Després s'haurà de decidir a l'Assemblea Nacional amb un resultat que encara és incert. En qualsevol cas, els contraris al llenguatge inclusiu compten amb un aliat inesperat: Emmanuel Macron.
El president de França va ser contundent a l'hora de condemnar aquest tipus d'argot. “El masculí és allò neutre. No cal cedir a les modes ni als aires dels temps”, va advertir Macron. El cap de l'estat no s'ha tallat ni un pèl en criticar el llenguatge inclusiu. Tot i que més dur va ser el comunicat que va emetre la Cambra Alta francesa, que directament va considerar que és “una amenaça per a la llengua francesa”.
De fet, l'Acadèmia Francesa també va denunciar “l'abús bàrbar” del llenguatge inclusiu i va criticar el “perill mortal” que significa seguir les modes de la cultura woke dels Estats Units. I és que, en aquest sentit, creuen que el seu ús “fa incomprensible el francès”.
Més notícies: