Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez gran al mig i un altre de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras més petits somrient
POLÍTICA

No només l'amnistia: les altres concessions de Pedro Sánchez a ERC i Junts

El líder del PSOE no vol que la legislatura se li compliqui més del compte


Pedro Sánchez ja té pràcticament assegurats els vots necessaris per superar la sessió d'investidura a la qual se sotmetrà, en principi, la setmana que ve. Amb ERC ja hi ha acord, amb Junts és imminent i amb Bildu, PNB i BNG no hi haurà problemes per arribar a un pacte.

De moment, amb els partits catalans, Pedro Sánchez ja ha hagut de concedir el traspàs de Rodalies i l'amnistia. Una amnistia que va ser una línia vermella per al PSOE fins que ha necessitat els vots dels processistes per seguir al poder. Però més enllà d'aquesta llei, els socialistes han hagut de cedir més davant ERC i Junts. Sobretot, per tal que l'entesa entre totes les parts no es limiti a la votació per la investidura.

I és que Sánchez és conscient de la fràgil majoria que té al Congrés i vol evitar que la legislatura se li compliqui més del compte. Per aquest motiu, el líder socialista busca un acord amb els partits catalans que serveixi per assegurar-se la investidura, però també l'aprovació dels propers pressupostos. Concretament, els del 2024 i els del 2025.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid, el 6 de juliol del 2023, a Madrid

Un dels punts que més ha defensat Esquerra a les negociacions és abordar un nou sistema de finançament i “corregir el dèficit fiscal” que, asseguren, és de més de 20 000 milions d'euros anuals. Després de l'amnistia i el traspàs de Rodalies, ara els republicans volen aprofitar la desesperació de Sánchez per aconseguir més diners. De moment, ja ha conseguit que perdonin 15 000 milions d'euros del deute que Catalunya té amb l'estat i ERC ja parla d'un model de finançament exclusiu per a Catalunya.

Aquesta última és una mesura que s'hauria de reflectir als pressupostos. Per tant, la jugada de Pedro Sánchez és cedir encara més davant els processistes a canvi d'assegurar els vots en els propers pressupostos. Ja que el líder del PSOE s'ha posat en mode rebaixes, no vindrà d'algunes concessions més per, així, tenir un inici de legislatura tan tranquil com sigui possible.

Així, les concessions de Pedro Sánchez a ERC i Junts no es limitaran a l'amnistia i al traspàs de Rodalies. Tot apunta que un nou acord de finançament, reconèixer Catalunya com una nació i acceptar la figura d'un relator internacional seran els altres regals que el futur president d'Espanya està disposat a assumir per continuar quatre anys més en el poder. I de passada, tenir encarrilada l'aprovació dels propers dos pressupostos.

➡️ Política

Més notícies: