Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

Carles Puigdemont amenaça a Pedro Sánchez

L'expresident ha deixat la investidura a l'aire fins a nou avís

Carles Puigdemont tenia programada ahir una compareixença a Brussel·les per anunciar l'acord d'investidura amb el PSOE. A última hora, va suspendre la roda de premsa i va convocar a la cúpula del partit. La reunió va acabar amb la suspensió momentània de l'acord i la investidura de Pedro Sánchez a l'aire.

L'inesperat cop de volant de l'expresident va descol·locar la cúpula del PSOE, que ho atribueix a un atac de gelosia. ERC acabava d'anunciar un acord d'investidura que incloïa ambiciosos compromisos. A més de desbloquejar l'amnistia, van aconseguir el traspàs de Rodalies, la condonació de part del deute i la reactivació de la taula de diàleg per a un futur referèndum d'autodeterminació.

Santos Cerdán i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les, asseguts en un sofà

Davant d'això, els èxits de Junts corrien el risc de semblar menors i l'expresident va donar l'ordre de parar màquines. Els postconvergents van justificar el seu moviment per suposades desavinences en la lletra petita de l'amnistia. A les nou del vespre, Puigdemont va llançar un missatge amenaçant a Pedro Sánchez.

Junts arruïna els plans del PSOE

"Sempre hem dit que per tractar amb el sistema polític espanyol tota precaució és poca", va publicar l'expresident al seu compte de X. I va advertir que "no canviarem la prudència i les precaucions que hem mantingut fins ara per més presses que alguns tinguin ”.

Puigdemont feia referència implícita al calendari que el PSOE havia marcat per a la investidura de Pedro Sánchez. Ahir s'havia d'anunciar l'acord, avui marcaria la data del debat d'investidura per a la setmana que ve. Dilluns es tramitaria la llei d'amnistia, i dimecres s'investiria el nou govern.

La decisió de Junts ha alterat els plans del govern. La situació no beneficia gens el PSOE, ja que projecta la imatge d'un Pedro Sánchez a mercè dels capricis dels independentistes. A més, el canvi sobtat de Puigdemont confirma els pitjors temors sobre la inestabilitat de la legislatura.

A Ferraz estan farts de Puigdemont

Al PSOE creuen que l'acord és qüestió d'hores, però el que va passar ahir planteja seriosos dubtes sobre la dependència de Junts. Els socialistes veuen a Carles Puigdemont com algú molt volàtil capaç de fer descarrilar la legislatura en qualsevol moment. Temen que la guerra entre ERC i Junts afecti l'estabilitat del Govern.

A més, el darrer gir de Puigdemont reforça els sectors del PSOE crítics amb la submissió als independentistes. Fins i tot aquells que han assumit la necessitat de pactar amb Junts, es comencen a desesperar amb els vaivens de l'expresident. S'escampa la sensació que el PSOE no deixa de cedir, mentre que a Junts no es mou res.

Hi ha un altre problema, i és que l'ajornament de la decisió afegeix més pressió sobre Junts perquè bloquegin la legislatura. L'independentisme radical ha atacat l'acord d'ERC i ha demanat a Puigdemont que no cedeixi el xantatge. Cada minut passa augmenta una mica més el risc d'una repetició electoral.

➡️ Política

Més notícies: