Imatge d'un deliqüent a la penombra amb una lupa assenyalant una llibreta amb l'escrit Fake News

OPINIÓ

Quan el sistema utilitza 'fake news' per fer-te creure que no hi ha inseguretat

El Govern necessita que el seu discurs sigui replicat pels mitjans de comunicació afins i convenientment subvencionats amb els diners de tothom

Editorial Arnau Borràs

Fa uns dies us parlava del pes dels mitjans de comunicació subvencionats dins el càrtel processista. Avui us vull parlar d'un exemple pràctic de com el sistema utilitza els diaris afins per intentar inculcar les seves tesis a la població. Evidentment, ara com ara no està prohibit que el govern de torn regui de subvencions i publicitat institucional a un mitjà perquè repliqui i amplifiqui mediàticament el seu discurs. Que sigui moral, ja és una altra cosa. I més quan s'utilitzen 'fake news' per a aquesta comesa.

La setmana passada, NacióDigital -un dels mitjans que rep més diners públics del Govern- va publicar una notícia que deia el següent: "Manresa és la ciutat gran més segura de Catalunya segons els comunicats de les asseguradores". Quan vaig llegir el titular, em va sorprendre especialment perquè en els darrers temps he estat seguint dades d'inseguretat en aquesta ciutat. Unes dades, ofertes per les administracions, que deixaven clar que Manresa pateix un augment destacat de la delinqüència. Aleshores, què ha passat? Els mitjans crítics amb el bonisme respecte a la seguretat hem estat enganyant els nostres lectors? O qui ho feia eren els mitjans subvencionats com és el cas de NacióDigital?

El parany quedava al descobert a mesura que llegies el cos de la notícia. Les asseguradores havien arribat a aquesta conclusió a partir de dades recollides entre el 2020 i el 2021. Ah, amic. O sigui, que això que “Manresa és”, en realitat es tracta, en tot cas, d'un “Manresa era”. És a dir, que la realitat actual no té res a veure amb allò que ens expliquen des d'aquest mitjà. Perquè, per si no ho sabíeu, aquesta ciutat sí que ha patit una degradació respecte a la delinqüència. A l'últim any (dades fins al setembre), les violacions han augmentat un 90% (de 10 a 19); les lesions per baralles un 65,7% (de 35 a 58); i els delictes en general (sense comptar ciberdelictes) van patir un increment del 9,9%, de 2.425 a 2.666. De fet, el problema de la inseguretat a Manresa va obligar fins i tot el Govern a prendre mesures.

Algun em podrà retreure que simplement el que diu la notícia és que Manresa és més segura que altres ciutats catalanes. Tot i això, no pots posar en present una realitat de fa quatre anys. I després podem analitzar quin sentit té comparar-te amb altres localitats sense tenir en compte el teu històric. És com si les 19 dones i noies violades els 9 primers mesos del 2023 a Manresa no siguin tan greus perquè al poble del costat n'han violat 34. Frivolitat en estat pur.

Des de la Generalitat, especialment des de la Conselleria d'Interior, fa temps que s'esforça a relativitzar (o tapar) l'augment de la delinqüència a Catalunya. Fins i tot Joan Ignasi Elena assenyalava els 'bulos' de les xarxes socials i de l'extrema dreta com a culpables que la gent ara vagi amb por pel carrer. "Catalunya és un país segur", repeteixen una vegada i una altra.

Tot i això, el Govern necessita que aquesta idea sigui replicada als mitjans de comunicació afins perquè arribi a més gent. I per això té al seu braç mediàtic que, obedientment i gràcies als diners de tots que serveixen per mantenir-los, farà aquesta feina encara que sigui a costa de titulars tendenciosos o directament falsos, que tenen poc o res a veure amb la realitat. Segur que, en aquesta ocasió, ni el Consell de la Informació de Catalunya ni el Grup de Periodistes Ramon Barnils en dirà res. Només ho fan quan es tracta de disparar contra els mitjans independents que no seguim el relat oficial.