Muntatge de fotos de calçots cuinant-se i una persona obrint-ne un

MOLT +

El nom amb què han 'batejat' els calçots fora de Catalunya: conya total

Els calçots han estat els protagonistes d'una verduleria de Madrid on han retolat incorrectament la traducció d'aquesta verdura

L'anunci d'uns calçots en una botiga de verdures de Madrid ha omplert les xarxes socials d'humor. En un intent de traducció del català al castellà, al rètol es pot llegir que venen 'calzons' en comptes de calçots.

La polèmica està servida. El compte @EtFelicitoFill ha compartit a X la imatge on es pot llegir l'error. I, com no podria ser d'una altra manera, la majoria de comentaris s'han rigut de la situació.

És clar que hi ha traduccions que són impossibles i la dels calçots n'és un exemple. Imatges d'homes posant-se de forma graciosa calçotets, o calçons, han estat la tònica general dels comentaris.

Ara només cal esperar que algun català passi per aquesta botiga de Madrid i els digui que aquest cartell és més una broma que un anunci. Si fos així, haurien de retolar amb la paraula correcta en qualsevol dels idiomes que es parli: calçots.

Imatge d´una fruiteria amb tomàquets i calçots amb el cartell mal escrit
El rètol d'una verduleria sobre els calçots | Twitter, @etfelicitofill

Els calçots més famosos

Aquesta temporada de calçots està donant molt de si. Des de pizzes d'Ametller Origen fins a salses romesco de Carme Ruscadella. També s'han viralitzat els croissants de calçots d'un forn de pa de Barcelona.

No hi ha dubte que els calçots són molt populars. Ja sigui a les barbacoes dels diumenges i en múltiples perfils que fan referència als calçots. O els estimes o els odies, però és clar que els calçots mouen sensacions.

Els calçots i la millor temporada per menjar-los

La temporada de calçots generalment comença a finals d'hivern i s'estén fins a la primavera. Són especialment populars a la localitat de Valls. És en aquest poble de Tarragona on es cultiven els calçots en òptimes condicions.

De fet, hi ha una Denominació d'Origen Protegida que els distingeixen i diferencien de la resta. En general, la temporada comença al gener i pot continuar fins a l'abril, depenent de les condicions climàtiques i de cultiu.

Els calçots són una varietat de ceba tendra que es cultiva específicament per ser rostida i es consumeix amb la salsa romesco. És una tradició culinària molt arrelada i, durant la temporada de calçots, és comú trobar esdeveniments dedicats a aquesta deliciosa especialitat culinària.