Un home es protegeix de la pluja amb un paraigua i un mapa de precipitacions
EL TEMPS

L'AEMET llança un avís d'última hora: els 2 dies en què plourà a tot Espanya

L'advertiment de l'AEMET, amb precipitacions a gran part de la Península, capgirarà els plans de molts durant el Pont de Desembre

Gran part del país es manté pendent de les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). I és que milions d'espanyols aprofitaran el Pont de Desembre per viatjar i gaudir d'unes jornades de descans.

El que no comptaven és amb la inestabilitat que predominarà durant un parell de dies, on faran acte de presència les pluges. En concret, durant dijous i divendres, que seran generalitzades a la major part del país. Al quadrant nord-oest s'espera que aquestes precipitacions siguin persistents i abundants.

La resta de la setmana seran "poc significatives", indiquen des de l'AEMET a la xarxa social X. Sí que serà un període propici per als aficionats als esports d'hivern, sobretot als Pirineus. I és que en aquesta zona es preveuen "nevades significatives".

Pel que sembla, entre dijous i divendres un "raig polar irromprà amb força a la Península. El vent arribarà als 300 km/ha 10.000 metres". S'entrarà "de ple en una autopista de fronts i borrasques", expliquen des de Meteored, i això donarà com a resultat "pluges copioses en aprofitar, a més, un riu atmosfèric".

Pel que fa a les temperatures per a aquesta setmana, seran les habituals per a aquesta època de l'any. Això sí, a partir de dijous és probable que hi hagi un augment notable dels valors. Però sempre pendents de possibles variacions degut a la incertesa.

Mapa del temps del 6 de desembre
Previsió de l'AEMET pel dimecres 6 de desembre | AEMET

El temps durant el pont de desembre, segons l'AEMET

Aquest dimecres 6 començarà el Pont de Desembre i ho farà amb cels coberts. S'espera que la nuvolositat sigui més persistent a Andalusia, on es preveuen precipitacions febles. Un front atlàntic, a més, entrarà pel nord-oest afectant la resta de la Península, deixant cels ennuvolats d'oest a est.

Al llarg de la segona meitat del dia hi haurà pluges al terç nord-oest, amb acumulacions importants a l'occident de Galícia. Hi haurà poques probabilitats de nevades, amb la cota de neu entre els 1.000 i 1.4000 metres a les muntanyes del nord i centre peninsular.

Mapa amb la previsió de l'AEMET per dijous 7 de desembre de 2023
Pronòstic del temps per dijous 7 de desembre a la tarda | AEMET

A partir de dijous empitjorarà el temps a la major part del país. La previsió de l'AEMET indica que la Península i les Balears quedaran sota la influència d'un sistema frontal que deixarà núvols i precipitacions. Les pluges seran generalitzades i es desplaçaran de nord-oest a sud-est, encara que seran més febles a l'àrea mediterrània i terç sud peninsular.

Temperatures màximes i mínimes a algunes ciutats d'Espanya

CIUTATT.ª DIJOUST.ª DIVENDRES
MadridMàx. 14
Mín. 8
Màx. 14
Mín. 8
BarcelonaMàx. 17
Mín. 8
Màx. 15
Mín. 12
ValènciaMàx. 20
Mín. 10
Màx. 20
Mín. 14
SevillaMàx. 21
Mín. 14
Màx. 20
Mín. 10
SaragossaMàx. 11
Mín. 6
Màx. 15
Mín. 8
BilbaoMàx. 19
Mín. 11
Màx. 14
Mín. 8
Palma de MallorcaMàx. 19
Mín. 11
Màx. 19
Mín. 12
La CorunyaMàx. 18
Mín. 12
Màx. 15
Mín. 10
BurgosMàx. 12
Mín. 6
Màx. 11
Mín. 2
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 23
Mín. 19
Màx. 23
Mín. 20

Sí que seran abundants a Galícia i l'oest del sistema Central, podent anar acompanyades d'alguna tempesta ocasional al nord-oest. La cota de neu pujarà fins als 1.200-1.400 metres.

Pel que fa a les temperatures, l'AEMET assegura que s'incrementaran de manera notable i de manera generalitzada, amb importants ascensos a l'extrem nord i al sud-est.

Divendres es repetirà la jornada d'inestabilitat, amb pluges generalitzades, excepte a l'extrem sud-est peninsular, on seran menys probables. Sí que és probable que vagin remetent a última hora del dia, encara que a Galícia, el Cantàbric i els Pirineus es mantindran aquests xàfecs.

La cota de neu baixarà fins als 1.200/.1.400 metres als Pirineus i serralada Cantàbrica. Pel que fa als termòmetres, hi haurà augments en àrees mediterrànies i vall de l'Ebre, mentre que baixaran a la resta.

Mapa amb la previsió del divendres 8 de desembre
Previsió del temps de l'AEMET pel divendres al matí | AEMET

Núvols i pluges pel cap de setmana

Amb vista a dissabte, l'AEMET avança l'entrada d'un front atlàntic que afectarà la Península. Deixarà cels coberts i precipitacions a l'extrem nord. Més abundants a l'oest de Galícia i en forma de neu al Pirineu.

A la resta de la Península s'espera un increment de la nuvolositat, amb probabilitat de pluges febles a la meitat nord-occidental. Sobretot a zones de muntanya.

Per tancar la setmana, el nord peninsular seguirà sota la influència de fronts atlàntics que deixaran núvols i pluges. A la resta d'Espanya hi haurà un temps més estable amb una pujada generalitzada dels termòmetres.