Muntatge fotogràfic d'una imatge de Tomàs Molina sobre el fons d'una aurora boreal
EL TEMPS

Tomàs Molina explica el fenomen que es va veure al cel de Catalunya el cap de setmana

El meteoròleg de TV3, Tomàs Molina, detalla què és el que es va veure al cel aquest cap de setmana a Catalunya


Tomàs Molina està sempre pendent del que passa al cel de Catalunya. Els fenòmens meteorològics que ens han acompanyat recentment han permès que s'hagin observat condicions òptimes per observar aurores boreals.

Això és del que ha parlat Tomàs Molina a les seves xarxes socials després que el Parc Astronòmic de Prades assegurés que s'havien pogut veure aurores. I és que, segons indica Tomàs Molina, no van ser exactament aurores boreals el que es va veure l'1 de desembre passat a Prades.

Tomàs Molina aclareix què és el que es va veure

Tomàs Molina ha aclarit què és el que es va veure al cel aquest divendres, 1 de desembre. Després que el Parc Astronòmic de Prades compartís un vídeo on captava el moment en què es veien, suposadament, aurores boreals, Tomàs Molina, el meteoròleg de TV3 ho ha desmentit.

I és que, segons explica Tomàs Molina, no van ser exactament aurores boreals el que es va veure. Segons ha detallat, el que realment es va veure van ser "Aurores Estables Vermelles", una forma inusual que es veu al cel que està relacionada amb les aurores, però que no són el mateix.

"Una SAR no és una veritable Aurora, en realitat és una excitació del cinturó de Van Allen, a la magnetosfera terrestre, que adquireix un color vermellós en casos de tempesta solar. Es veu com una tonalitat vermella mirant cap al nord quan ja és de nit. Expliquen que durant la Guerra Civil n'hi va haver una (SAR) i molta gent pensava que estaven bombardejant Barcelona", ha aclarit Tomàs Molina.

La NASA ja ho havia advertit

Tot i que és molt inusual que s'hagi pogut observar aquest tipus de succés meteorològic a Catalunya, la NASA ja ho havia advertit. Segons van indicar, dimecres es va originar una potent erupció de plasma molt calenta a Sol, cosa que podia portar l'observació de fenòmens com aquest a llocs on no se solen veure.

El fenomen atmosfèric és resultat d'una tempesta caníbal. Això passa perquè, al mateix temps que s'estava produint aquesta explosió al Sol, s'estaven produint altres explosions de menor potència.

➡️ El Temps

Més notícies: