Imatge de fons d'una ciutat amb llums de Nadal i una altra d'un mapa de l'AEMET amb previsió de temperatures
EL TEMPS

L'AEMET no té bones notícies: el temps que tindrem a les portes de Nadal

L'AEMET assegura que podríem tenir un desembre més càlid del normal i pel que fa a les precipitacions, podrien ser més abundants a zones del nord però menys a zones del sud

L'AEMET ho ha deixat clar, ens espera un desembre amb certes rareses meteorològiques. Aquest any les setmanes que precedeixen a Nadal arribaran amb un clima més sec fins i tot del que és habitual i més càlid.

Si bé és cert que no serà res extremadament significatiu, l'AEMET ja ha volgut avisar del que passarà els pròxims dies amb el temps. I és que, segons l'Agència Estatal de Meteorologia, el desembre ens ofereix alguns dies més càlids del normal i més secs cap a la segona meitat del mes. Especialment a zones del sud de la península.

Menys pluges cap a la meitat de desembre

L'AEMET ja ha presentat la seva previsió per a aquest mes de desembre, l'últim d'aquest 2023. I la veritat és que deixa dades que no agradaran a moltes persones. Especialment si tenim en compte allò que pot arribar durant el Pont de Desembre.

Durant la setmana que ve, del 4 al 10 de desembre, s'esperen més precipitacions del que és habitual per a aquest moment de l'any, i serà a gairebé tot Espanya. Hi ha zones que podrien veure's més afectades, per exemple, Galícia, on hi pot haver una raresa important amb les precipitacions.

Segons el mapa de l'AEMET, a Galícia hi podria haver precipitacions d'entre 30 i 90 mm per sobre del que és normal. A la resta d'Espanya les precipitacions també es poden deixar veure més que la mateixa setmana d'altres anys, però només en 10 o, com a molt, 30 mm més.

Mapa amb la previsió de l'AEMET pel dilluns 4 de desembre de 2023
Previsió de l'AEMET pel dilluns dia 4 de desembre de 2023 al matí | AEMET

Tot això segons les dades extretes del model d'anomalies de predicció del Centre Europeu dels valors mitjans setmanals tant de temperatures com de precipitacions. Aquest té en compte els darrers 20 anys.

La cosa canvia, però, a partir de l'11 de desembre. Des d'aquell dia, s'espera que les precipitacions siguin menors del que és habitual per a aquesta època de l'any.

Serà una mica més pronunciat a la zona sud del país, afectant Andalusia, Múrcia, Castella-la Manxa i part de la Comunitat Valenciana i Aragó. Passaria igual a les Canàries i les Balears.

De fet, segons les dades de l'AEMET, s'esperen unes precipitacions de 10 mm menys del que és habitual per a aquesta mateixa setmana en anys anteriors. I això és una cosa significativa. Unit a les temperatures més elevades que hi podria haver, fa que es compliqui una mica més que sigui un desembre de nevades, d'aquelles que molts esperen.

L'AEMET pronostica un desembre més càlid del que és normal

Com diem, les anomalies no es presentaran només amb les precipitacions. Els mapes de l'AEMET indiquen que aquestes també estaran presents a les temperatures.

Sí, perquè durant la primera meitat del mes s'espera que siguin més elevades que anys anteriors a la mateixa època. I serà així a tot Espanya.

De fet, els mapes que ha donat a conèixer l'AEMET deixen clar una cosa important. Des de principi fins a mitjan desembre les temperatures poden ser fins a 6ºC més altes del que és habitual a moltes zones.

Ja havíem dit que durant el pont de desembre hi pot haver més pluges que anys anteriors, però és que, segons sembla, també farà més calor. I és que a la setmana del 4 al 10 s'esperen temperatures 6ºC per sobre del comú per a aquesta època a la zona mediterrània. També a zones de Galícia, Castella i Lleó, País Basc, Extremadura i Castella-La Manxa.

Imatge de fons d'un cel assolellat i dues imatges de dos mapes de l'AEMET de les anomalies de calor al desembre de 2023
Mapes de l'AEMET amb la previsió d'anomalies de temperatura per a les setmanes del 4 al 17 de desembre | AEMET, Getty Images

Però és que la resta d'Espanya tampoc no es lliura, perquè les temperatures poden arribar a estar fins a 3ºC per sobre del que és normal. I el mateix passarà la setmana de l'11 al 17 de desembre.

A mitjans de desembre, tot el país podria arribar a estar fins a 3ºC per sobre de la temperatura habitual per a aquesta època de l'any. La setmana següent les dades serien més normals, però encara hi podria haver zones de la costa mediterrània o cantàbrica (excepte Galícia) amb temperatures 1ºC més elevades del normal.

Així doncs, sembla que el que ens esperen aquestes pròximes setmanes és un temps una mica més sec i càlid del que estem habituats al desembre. Això sí, tal com diu l'AEMET, aquestes prediccions poden ser variables, ja que estan subjectes a incerteses pel llarg termini de predicció.