Consulta mèdica i dona amb mal de budell
ECONOMIA

La Seguretat Social confirma la novetat que afecta únicament a les dones

La Seguretat Social permet que les dones puguin sol·licitar la baixa per tres motius concrets que afectin la seva salut

La Seguretat Social confirma una novetat important pel que fa a les baixes laborals. Aquesta mesura està dissenyada exclusivament per a dones i cerca atendre necessitats específiques que afecten la seva salut i benestar.

Aquest organisme ha identificat tres situacions específiques en les quals les dones poden sol·licitar una baixa. Seria en els casos següents:

Imatge de fons d'una dona asseguda a terra amb gest seriós, i una altra imatge d'un metge atenent un pacient

- Baixa per menstruació incapacitant secundària. Està destinada a dones que pateixen dolors menstruals severs que els impedeixen realitzar les seves activitats laborals amb normalitat.

La menstruació incapacitant secundària fa referència a dolors menstruals que són conseqüència d'altres condicions mèdiques. És el cas de l'endometriosi o els fibromes uterins.

- Baixa per interrupció de l'embaràs. Aquesta baixa es concedeix a dones que han passat per una interrupció de l'embaràs per raons mèdiques o personals.

La interrupció de l'embaràs pot tenir un impacte físic i emocional significatiu. Permet a les dones prendre el temps necessari per recuperar-se.

- Baixa per gestació fins al part. Està disponible per a dones embarassades que, a causa de complicacions o riscos, no poden continuar treballant fins al moment del part. Aquesta mesura cerca protegir la salut tant de la mare com del nadó.

Muntatge amb metge escrivint i cercle vermell amb ploma en un paper

Motius de pes per reconèixer aquestes baixes

La implementació d'aquestes baixes laborals específiques per a les dones responen a la necessitat d'atendre situacions que afecten de manera particular la salut. Les condicions com ara la menstruació incapacitant secundària i les complicacions durant l'embaràs poden tenir un impacte significatiu en la salut física i emocional. Aquestes baixes permeten a les dones prendre el temps necessari per recuperar-se i rebre el tractament adequat.

Així, a més, la Seguretat Social reconeix les necessitats particulars de les dones en l'àmbit laboral. Això contribueix a promoure la igualtat de gènere i a crear un entorn laboral més inclusiu. En el cas de la baixa per gestació fins al part, aquesta mesura permet a les dones embarassades evitar riscos i complicacions.

Com sol·licitar aquestes baixes?

Per sol·licitar qualsevol d'aquestes baixes laborals, les dones han de seguir els passos següents. Cal acudir a un metge que avaluï la situació i determini si es compleixen els requisits per sol·licitar la baixa. Aquest professional sanitari ha d'emetre un certificat que justifiqui la necessitat de baixa laboral.

Amb el certificat mèdic en mà, la dona ha de presentar la sol·licitud de baixa a la Seguretat Social. És important seguir les indicacions i proporcionar tota la documentació requerida.

Un cop presentada, avaluarà el cas i, si es compleixen els requisits, aprovarà la baixa. Durant el període de baixa, és possible que calguin revisions mèdiques per avaluar l'evolució de la condició.

➡️ Economia

Més notícies: