Muntatge amb metge escrivint i cercle vermell amb ploma en un paper
SOCIETAT

La malaltia per la qual més baixes laborals concedeix la Seguretat Social a Espanya

Des de la pandèmia, han augmentat les baixes laborals a causa d'una malaltia que pateixen milers d'espanyols cada any

Quan una persona perd la capacitat de desenvolupar la seva activitat professional, la Seguretat Social li pot concedir la incapacitat permanent. Això sí, ha de passar una avaluació mèdica exhaustiva per poder dotar-lo d'una prestació que faci front a la pèrdua de rendes laborals.

Dins aquesta llarga llista de baixes per incapacitat permanent laboral, hi ha una malaltia en concret que s'emporta la palma. Si ens fixem en les dades de la Seguretat Social, veiem una malaltia que pateixen milions d'espanyols que lidera aquesta classificació de baixes laborals.

La depressió és la malaltia que provoca més baixes laborals a l'any a Espanya

Estem parlant de la depressió, una malaltia ha passat per la dreta d'altres, com ara els problemes d'esquena. Segons les dades que difon la web Tododisca.com, el percentatge mitjà de persones que pateixen depressió és del 29%. Una dada realment preocupant, si ho comparem amb la mitjana europea, que és del 15% aproximadament.

El 2023, el nostre país va registrar un rècord històric de baixes laborals relacionades amb trastorns mentals i de comportament. I és que hi va haver 597.686 incapacitats temporals, apunta la web Zeres.es. Aquesta xifra elevada va augmentar un 13,6% en relació amb l'any 2022 i suposa més del doble que les xifres obtingudes fa set anys.

El 2023, es van produir prop de 600.000 baixes relacionades amb la salut mental

L'any passat, el mes amb més baixes va ser el maig, amb unes 58.905. Alhora, els joves i les dones van ser les persones en què més va incidir la depressió. Augmentant fins a un 90% entre els treballadors de 16 a 25 anys des que va tenir lloc la pandèmia.

Aquest assumpte és un tema que des de fa anys s'està intentant tractar més a fons la tasca dins del Comissionat de Salut Mental del Ministeri de Sanitat. Es busquen solucions perquè aquest nombre de baixes per incapacitat temporal i, pitjor encara, els suïcidis anuals, siguin menors que els registres actuals.

La salut mental és un tema molt seriós i, per sort, està passant de ser una mica tabú a difondre-ho cada cop més, sigui en fòrums, xerrades o a les xarxes socials.

➡️ Ajuts ➡️ Societat

Més notícies: