Si tens una regla dolorosa, apunta: com pots demanar la baixa i quant cobraràs
Les dones que pateixin un dolor menstrual fort i incapacitant poden sol·licitar la baixa laboral temporal, que no tenen límit de dies, ni tampoc un nombre de vegades l'any, dependrà de cada cas
Quan les dones experimenten forts dolors menstruals, coneguts com a dismenorrea, poden tenir dret a una baixa laboral per incapacitat temporal. Aquests dolors intensos afecten la seva capacitat per realitzar tasques laborals i diàries de manera efectiva, i sovint estan associats amb condicions com l'endometriosi o els ovaris poliquístics.
Aquests dolors de regla són experimentats al voltant del 10% al 15% de les dones en edat fèrtil. Arriben a ser aguts i debilitants, acompanyats de símptomes com còlics, nàusees, vòmits, mal de cap i fatiga extrema.
Com es pot sol·licitar la baixa per regla dolorosa?
Per sol·licitar aquesta baixa, la persona afectada ha de consultar el seu metge de la Seguretat Social, que diagnosticarà el dolor incapacitant com a "dismenorrea secundària". Com que cada cas és únic, el metge determinarà la durada necessària de la baixa per repòs per la regla dolorosa.
És probable que les dones que sol·licitin dies de baixa ja tinguin antecedents mèdics recurrents de dolor durant les menstruacions.
Si la persona afectada pateix dolors menstruals de manera constant, el metge li pot concedir un permís de fins a un any. A diferència d'altres baixes per incapacitat temporal, la baixa mèdica deguda a la menstruació incapacitant es tracta com un procés nou, sense tenir en compte la durada de la baixa anterior.
La baixa laboral, finançada per l'Estat
Hi ha dones a qui no tots els mesos la menstruació els suposa incapacitat per executar les rutines normals, ni han de durar els mateixos dies cada vegada que passa
La baixa per regla dolorosa la finança l'Estat, i els diners que corresponen s'abonaran a càrrec de la Seguretat Social des del primer dia de la baixa. Tot i que la norma no especifica la quantia que es cobra durant la baixa, se seguirà el mateix patró que en qualsevol altra malaltia comuna i es començarà cobrant un 60% del salari.
No es pot acomiadar per tenir menstruacions doloroses
Segons la Llei Orgànica 1/2023, de 28 de febrer, les empreses no assumeixen aquest cost i no calen dies previs de cotització.
És important assenyalar que la baixa per motius de salut, inclosa la relacionada amb la menstruació, no és motiu vàlid per a un acomiadament. En cas d'acomiadament per aquest motiu, si l'afectada presenta una denúncia i es porta a judici, és probable que es consideri nul.
Si es demostra que una empresa va acomiadar una dona per aquest motiu, l'empresa haurà comès una il·legalitat. També és rellevant saber que aquest tema no es pot preguntar a les entrevistes de treball.
Més notícies: