Fotomuntatge amb una imatge de fons de pessetes i al capdavant una dona sorpresa assenyalant
ECONOMIA

La moneda d'1 pesseta que busquen tots els col·leccionistes i no et creuràs el que val

Aquesta moneda és un fragment d'història i art que segueix capturant la imaginació de col·leccionistes de tot el món

No hi ha dubte que les monedes són un tresor incalculable. I entre elles, la moneda d'una pesseta del 1946, dissenyada pel famós escultor Mariano Benlliure, s'ha convertit en una autèntica joia de desig.

Aquesta peça no només destaca pel seu disseny artístic, sinó també pel seu increïble valor al mercat, assolint preus que poden arribar fins als 7.000 euros.

Imatge de fons de diverses pessetes, una altra de la pesseta del 1946 de Benlliure i una altra amb bitllets d'euros i una dona sorpresa

Una peça d'història: la pesseta del 1946

La moneda d'1 pesseta del 1946 té un origen fascinant. Va ser dissenyada per Mariano Benlliure, un dels escultors més importants d'Espanya, conegut pels seus monuments públics i per la seva contribució a l'art numismàtic.

Benlliure, que havia treballat en la creació de diverses obres mestres, va deixar la seva empremta a la numismàtica amb aquesta pesseta, que presenta un disseny detallat i una qualitat artística excepcional.

Aquesta moneda es distingeix per diversos aspectes notables. A l'anvers, mostra el perfil del cap d'estat aleshores, Francisco Franco, envoltat per la inscripció "Francisco Franco cabdill d'Espanya pel g. de Déu". Al revers, es pot apreciar l'escut d'Espanya de l'època, flanquejat pel valor nominal "1 pesseta" i l'any d'encunyació, "1946".

El que fa que aquesta moneda sigui encara més especial és que algunes de les seves sèries van ser encunyades en quantitats molt limitades, cosa que les converteix en peces rares i altament valorades entre els col·leccionistes. L'encunyació limitada, juntament amb el seu excel·lent estat de conservació, contribueix significativament al seu alt valor.

Imatge de fons de diverses pessetes amuntegades i una altra d'una pesseta de l'any 1946, davant i darrere, amb la cara de Franco i l'escut de l'àliga imperial

Per què costa tant?

El preu de 7.000 euros pot semblar astronòmic per a una moneda que mai valia només 1 pesseta. No obstant això, al món del col·leccionisme, diversos factors eleven el valor de les monedes rares.

L'oferta i la demanda tenen un paper crucial. Com menys unitats d'una moneda estiguin disponibles, més gran serà el seu valor. La pesseta de 1946 dissenyada per Benlliure és especialment valuosa perquè se'n van encunyar molt poques en comparació amb altres sèries.

Les monedes en perfecte estat de conservació, conegudes com a "sense circular", són extremadament valuoses. Les que mostren poc o cap desgast mantenen més valor que les que han estat manipulades freqüentment.

També la connexió amb una figura històrica com Franco i el famós escultor Benlliure augmenta el seu interès entre els col·leccionistes. A més, la passió i la disposició dels col·leccionistes a pagar preus alts per peces rares i significatives també influeixen en el valor d'aquestes monedes.

Muntatge de col·lecció de monedes i mans agafant bitllets d'euro

Tens una pesseta del 1946 a casa?

Si t'has trobat amb una moneda d'1 pesseta de 1946 al fons d'un calaix o en una vella col·lecció familiar, podries estar assegut sobre una petita fortuna.

Abans d'emocionar-te massa, però, és important que verifiquis certes característiques per assegurar-te que tens davant teu una d'aquestes monedes rares i valuoses.

➡️ Monedes ➡️ Economia

Més notícies: