Imatge de fons d'una persona amb cadira de rodes i una altra imatge d'una mà amb diversos bitllets de 50 euros
ECONOMIA

La multa de la Seguretat Social de la qual sí que et pots lliurar: alegria per a molts

La Seguretat Social confirma que la persona incapacitada podrà fer una sèrie d'activitats durant aquest període

Quan un treballador es troba en situació de baixa laboral, és fonamental conèixer quines activitats estan permeses i quines no. La Seguretat Social estableix una sèrie de normes i restriccions per garantir que el procés de recuperació es dugui a terme de manera adequada.

És important que l'afectat no caigui en l'error de fer una cosa que no deu. En cas contrari, podria enfrontar-se a algun tipus de sanció.

Una baixa laboral és una situació en la qual un professional no pot exercir la feina a causa d'una malaltia o accident. Durant aquest període, el treballador rep una prestació econòmica de la Seguretat Social per compensar la pèrdua d'ingressos.

Muntatge d'una dona fent exercici amb una imatge d'unes peses

Activitats permeses durant la baixa laboral

La Seguretat Social permet certes activitats durant la baixa laboral, sempre que no interfereixin amb el procés de recuperació. Algunes d'aquestes activitats inclouen:

- Realitzar activitats quotidianes: Pots fer tasques bàsiques com fer la compra, passejar o anar al metge. Aquestes activitats no solen afectar la teva recuperació i són necessàries per al teu benestar diari.

- Assistir a cites mèdiques: És fonamental que segueixis les indicacions del teu metge i assisteixes a totes les cites programades. Això inclou tant consultes mèdiques com a sessions de fisioteràpia o rehabilitació.

- Realitzar exercici moderat: En alguns casos, el metge et pot recomanar fer exercici moderat per millorar la teva recuperació. Sempre has de seguir les indicacions mèdiques i no fer activitats que puguin empitjorar la teva condició.

Imatge de fons d'una consulta mèdica, amb un metge i una pacient asseguts a una taula amb una altra imatge d'una persona a un aeroport amb una maleta

Activitats prohibides durant la baixa laboral

Hi ha certes activitats que estan prohibides durant la baixa laboral, ja que poden interferir amb la teva recuperació o posar en risc la teva salut. Algunes d'aquestes activitats inclouen:

- Treballar: No pots dur a terme cap activitat laboral, ja sigui, a la teva feina habitual o a una altra feina. Això inclou treballs remunerats i no remunerats.

- Realitzar activitats físiques intenses: evita activitats que requereixin un esforç físic considerable, com ara practicar esports d'alt impacte o aixecar objectes pesants.

- Viatjar sense autorització: Si necessites viatjar durant la baixa laboral, has de comptar amb l'autorització del teu metge i de la Seguretat Social. Fer-ho sense permís es pot considerar una infracció.

Possibles sancions per incompliment

La Seguretat Social pot imposar sancions si no compleixes les normes establertes durant la teva baixa laboral. Algunes de les possibles sancions inclouen la suspensió de la prestació. Si es detecta que estàs fent activitats prohibides, la Seguretat Social pot suspendre temporalment el pagament de la teva prestació econòmica.

En casos greus pot decidir extingir definitivament la teva prestació, cosa que significa que deixaràs de rebre el pagament corresponent a la baixa laboral. Si es demostra que has rebut prestacions de manera indeguda, et poden exigir la devolució de les quantitats percebudes.

És fonamental que segueixis les indicacions del teu metge i les normes establertes per la Seguretat Social durant la baixa laboral.

➡️ Economia

Més notícies: