Fotomuntatge amb una imatge de fons de monedes d'euro i al capdavant una dona sorpresa
ECONOMIA

Si tens la nova moneda de 10 euros a la teva cartera, podries tenir una fortuna

La nova moneda de 10 euros que ha multiplicat el seu valor després de l'error que ha sortit a la llum

Atenció, col·leccionistes i aficionats a la numismàtica. La nova moneda de 10 euros llançada per la Reial Casa de la Moneda podria fer-te milionari si en tens una a la teva possessió.

Aquesta moneda, dedicada a la científica espanyola Margarita Salas, conté un error que ha captat l'atenció d'experts i col·leccionistes i ha elevat el seu valor potencial de manera impressionant.

Imatge de fons de diverses monedes de 2 cèntims amb dues imatges més, d'una mà amb bitllets de 100 euros i una altra d'un home sorprès

La nova moneda de 10 euros: un homenatge a Margarita Salas

El 8 de març de 2024, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, es va llançar una edició especial de monedes de 10 euros en honor a Margarita Salas. Salas, una pionera en la biologia molecular a Espanya, ha esdevingut un símbol de la lluita per la igualtat de gènere en la ciència.

La moneda, que inicialment es pot adquirir per 72 euros, presenta a l'anvers el retrat del rei Felip VI i al revers, juntament amb una cadena d'ADN i el símbol de la dona, una imatge de Margarita Salas.

L'error que multiplica el seu valor

El valor d'una moneda pot augmentar significativament a causa d'errors en la seva encunyació, i aquesta moneda de 10 euros no n'és l'excepció.

Diversos experts han identificat un error en la representació de la cadena d'ADN al revers de la moneda. Deborah García Bello, doctora en Química i divulgadora científica, explicava a X (Twitter) que l'ADN representat a la moneda canvia de dextrogir (gir correcte) a levogir (gir incorrecte) a la meitat.

Fotomuntatge amb diverses monedes de cèntims d'euro de fons i el front la moneda de 10 euros de Margarita Salas

Aquest tipus d'error és conegut com a isomeria òptica, on dues molècules amb els mateixos àtoms poden tenir configuracions diferents. En aquest cas, l'ADN levogir i el dextrogir són imatges especulars, semblants a com la mà dreta és la imatge especular de la mà esquerra. Aquest detall, encara que pugui semblar més petit, és un error significatiu en el context científic i ha incrementat l'interès per aquesta moneda entre col·leccionistes.

La raresa i els errors en les monedes les converteixen en peces altament valorades al mercat de col·leccionistes. En el passat hem vist com monedes amb errors menors s'han venut per quantitats astronòmiques. La moneda de 10 euros de Margarita Salas, amb l'error d'ADN, no és diferent i podria seguir una trajectòria similar.

Segons informes d'experts numismàtics, la moneda ja és venuda per col·leccionistes a preus molt més alts que el seu valor nominal. Aquest tipus d'errors poden fer que el preu d'una moneda es multipliqui, especialment si la tirada és limitada. Així que, si tens una d'aquestes monedes a la teva cartera, podries estar assegut sobre una veritable mina d'or.

La importància de verificar les monedes

Si ets un col·leccionista o simplement algú curiós sobre el valor potencial de les monedes, ara és el moment de revisar la cartera.

Assegura't de verificar si tens una d'aquestes monedes de 10 euros i observa detalladament el revers per identificar l'error a la cadena d'ADN. Aquest petit detall podria significar una gran diferència en el valor de la moneda.

➡️ Monedes ➡️ Economia

Més notícies: