Imatge de fons d'un metge amb una altra de diversos bitllets de 100 euros en un sobre i una altra d'un cartell de la Seguretat Social
ECONOMIA

L'avís de la Seguretat Social a milers de treballadors: vigila si et trobes malament

La Seguretat Social té la capacitat de retirar la baixa mèdica quan estimi que hi ha frau o alguna cosa irregular

La Seguretat Social ha emès un avís important per a tots els treballadors que es troben en situació de baixa laboral. És crucial entendre els motius pels quals aquesta baixa es pot retirar i les possibles conseqüències, com l'acomiadament. Per a fer-ho fàcil, t'explicarem de manera senzilla i clara tot allò que necessites saber sobre aquesta qüestió.

La baixa laboral, també coneguda com a incapacitat temporal, és el període durant el qual un treballador no pot exercir la seva feina. Sigui degut a una malaltia o accident. Durant aquest temps, el treballador no es queda sense ingressos, sinó que rep una prestació econòmica de la Seguretat Social.

Imatge de fons d'una dona asseguda a terra amb gest seriós, i una altra imatge d'un metge atenent un pacient

Motius pels quals et poden treure la baixa laboral

Hi ha diversos motius pels quals la Seguretat Social pot decidir treure't la baixa laboral. Els més comuns són:

1. Alta mèdica

El motiu més comú per finalitzar la baixa laboral és rebre l'alta mèdica. Això passa quan el metge considera que ja estàs en condicions de tornar a treballar. És important seguir les indicacions mèdiques i anar a totes les revisions per evitar problemes.

2. Incompliment de les indicacions mèdiques

Si no segueixes les indicacions del metge, la Seguretat Social et pot treure la baixa. Això inclou no assistir a les cites mèdiques, no seguir el tractament prescrit o fer activitats que puguin empitjorar la teva condició.

3. Fer activitats incompatibles amb la baixa

Si durant la baixa fas activitats que demostren que estàs en condicions de treballar, la Seguretat Social et pot treure la baixa. Per exemple, si ets de baixa per una lesió a l'esquena i et veuen aixecant objectes pesants, podries perdre la prestació.

4. Frau

El frau és un altre motiu pel qual et poden treure la baixa laboral. Si es descobreix que has mentit sobre la teva condició mèdica per obtenir la baixa, la Seguretat Social pot prendre mesures legals i treure't la prestació.

Muntatge amb metge escrivint i cercle vermell amb ploma en un paper

Pot haver acomiadat durant la baixa laboral?

Sí, és possible que t'acomiadin durant la baixa laboral, encara que no és el més comú. L'acomiadament pot passar si l'empresa demostra que has comès una falta greu, com ara frau o incompliment de les indicacions mèdiques. Tot i això, l'empresa no pot acomiadar-te simplement per estar de baixa.

Pel que fa a la durada de la baixa laboral, aquesta depèn de la gravetat de la malaltia o lesió. En general, la baixa pot durar fins a 365 dies, amb la possibilitat d'una pròrroga de 180 dies més si el metge ho considera necessari. En casos excepcionals, la baixa es pot estendre fins a 730 dies.

És fonamental que els treballadors entenguin els motius pels quals la Seguretat Social decideix treure la baixa laboral. Seguir les indicacions mèdiques, assistir a totes les cites i evitar activitats incompatibles amb la baixa són claus per mantenir la prestació. A més, encara que és possible l'acomiadament durant la baixa, aquesta possibilitat ha d'estar ben justificada per una greu falta.

➡️ Economia

Més notícies: