Persones grans revisant documents financers amb bitllets i monedes d'euro en primer pla.
ECONOMIA

El que has de saber si vols cobrar la pensió de jubilació abans d'hora

Si compleixes els requisits, la jubilació anticipada t'ofereix l'oportunitat de gaudir dels teus darrers anys

La idea de jubilar-se abans d'hora sona atractiva per a molts, però hi ha diversos aspectes importants a considerar abans de prendre aquesta decisió.

Si estàs pensant a sol·licitar la jubilació anticipada, és crucial que entenguis els requisits, les penalitzacions i les implicacions financeres que això comporta.

Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una mà amb una cartera i al capdavant un jubilat preocupat

Requisits per a la jubilació anticipada

Per poder optar a la jubilació anticipada, els treballadors han de complir certs requisits específics. Aquests inclouen l'edat mínima, els anys de cotització, la situació laboral i l'import de la pensió.

Generalment, es permet jubilar-se fins dos anys abans de l'edat legal de jubilació. Això significa que, si l'edat legal és de 66 anys i 6 mesos, et pots jubilar amb 64 anys i 6 mesos si tens menys de 38 anys cotitzats.

A més, has d'haver cotitzat un mínim de 35 anys. D'aquests, almenys dos han d'estar dins dels 15 anys immediatament anteriors al moment de la jubilació.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de dos jubilats i al davant una rodona vermella amb una pensió i una creu

També cal estar en alta o en una situació assimilada d'alta a la Seguretat Social i que l'import de la pensió sigui superior a la quantia de la pensió mínima corresponent segons la teva situació familiar en complir els 65 anys.

Penalitzacions per jubilació anticipada

Jubilar-se abans d'hora comporta penalitzacions que s'apliquen a la quantia de la pensió. Aquestes penalitzacions es calculen mitjançant coeficients reductors que depenen del nombre de mesos que avança la jubilació i del període de cotització.

Per exemple, la reducció pot ser de fins al 21% si tens menys de 38 anys i 6 mesos cotitzats. Per a aquells amb més de 38 anys i 6 mesos cotitzats, la reducció varia entre el 19 i el 13%.

Un home gran, amb els polzes enlaire, sobre una imatge de calculadora al fons, i al cercle, uns bitllets d'euros

Encara que també hi ha modalitats de jubilació anticipada no voluntària, que es poden aplicar a persones afectades per acomiadaments col·lectius, causes objectives o extincions de contracte per modificació substancial de condicions laborals. En aquests casos, es permet la jubilació anticipada fins quatre anys abans de l'edat legal de jubilació.

Com calcular la teva pensió anticipada

El càlcul de la pensió anticipada es basa en les darreres 300 bases de cotització, corresponents als darrers 25 anys cotitzats. Aquesta suma es divideix entre 350 per obtenir la base reguladora.

A aquesta xifra s'hi apliquen els coeficients reductors corresponents. Per exemple, un treballador amb una base reguladora de 2.000 euros i 40 anys cotitzats que es jubili 12 mesos abans de l'edat legal, veurà la seva pensió reduïda en un 5,25% i resultarà en una pensió bruta mensual de 1.895 euros.

Abans de decidir-te per la jubilació anticipada, és recomanable consultar amb un especialista per calcular amb precisió la quantia de la teva pensió i avaluar si n'hi haurà prou per cobrir les teves necessitats futures. A més, considera com afectarà la teva qualitat de vida i si tindràs activitats i projectes per mantenir-te actiu i amb propòsit durant la jubilació.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: