Un home s'emporta les mans al capdavant, al fons una oficina amb treballadors i al cercle, una cartera amb bitllets
ECONOMIA

'Per què alguns guanyen més de baixa que treballant?': la Seguretat Social ho aclareix

La Seguretat Social resol un dubte que afecta molts treballadors i que influeix molt en els ingressos

En els darrers temps, ha sorgit una curiosa situació que ha deixat molts treballadors perplexos. Algunes persones guanyen més diners estant de baixa que treballant. Aquest fenomen ha generat moltes preguntes i confusions.

Per això la Seguretat Social ha decidit aclarir aquest assumpte perquè tots entenguem per què passa això. La raó principal es deu a la manera com es calculen les prestacions.

El motiu essencial pel qual es cobra més de baixa que treballant és la diferència entre la base de cotització i el salari nominal. La base de cotització pot ser més alta que el salari real que rep l'empleat a causa de la manera de calcular les contribucions a la Seguretat Social. Això és especialment rellevant en sectors on les bases de cotització mínimes estan establertes a nivells elevats.

Muntatge de diners i una rodona amb una cadira de rodes

És el que succeeix, per exemple, al grup de cotització 1. Abarca professionals com enginyers i llicenciats. La base de cotització mínima queda fixada a 1.629,30 euros mensuals.

Això significa que, fins i tot si un empleat en aquest grup guanya només el salari mínim, les contribucions a la Seguretat Social es calculen com si guanyés 1.629,30 euros al mes.

Durant la baixa, si el càlcul de la compensació treballa una base de cotització significativament més gran que el salari real, l'empleat podria rebre una compensació diària. Proporcionalment això augmentaria el seu ingrés habitual. Aquesta discrepància explica com alguns treballadors acaben rebent més diners mentre estan de baixa que treballant activament.

La Seguretat Social explica com afecta totes les parts

Aquest fenomen on els empleats poden percebre més diners estant de baixa té conseqüències importants. Tant per a l'empleat com per a l'empresa que contracta.

El treballador aconseguirà un ingrés més gran durant el temps que estigui de baixa. Sens dubte, suposa una injecció econòmica en un moment de necessitat per malaltia o accident.

Muntatge amb dues persones treballant a l'interior d'una fàbrica, un cercle amb bitllets d'euro diversos i tres signes d'exclamació vermells

Però això també podria generar un cert malestar entre els companys. Sobretot si la majoria no es beneficia de la mateixa manera a causa de les diferències a les bases de cotització i els convenis.

Pels ocupadors, també tindrà les seves repercussions tot això. S'hauran d'assumir compensacions més elevades durant la fase d'incapacitat temporal.

Els exigirà un esforç econòmic més gran, sobretot a les petites empreses. Aquest cost addicional podria influir en la contractació de nous treballadors o en possibles pujades salarials de la resta.

➡️ Economia

Més notícies: