Una parella de persones grans asseguda en un sofà, amb una imatge superposada d'un flascó de vidre amb monedes i la paraula “PENSIÓ”.
ECONOMIA

El mes en què has d'evitar demanar la teva pensió de jubilació el 2024

Quin és el pitjor moment per sol·licitar la teva pensió de jubilació aquest any?

Sol·licitar la pensió de jubilació és un pas crucial a la vida de qualsevol treballador. Tot i que pot semblar que qualsevol moment de l'any és adequat per presentar la sol·licitud, la realitat és que no és així.

Escollir el mes correcte pot, sens dubte, tenir un impacte significatiu en la quantia de la pensió. De fet, escollir cert mes pot no ser el més favorable per a la teva pensió de jubilació el 2024.

Muntatge de fotos d'un home gran mirant la cartera i, de fons, un pla general de monedes

La pensió de jubilació es calcula en funció de la base reguladora, que es determina a partir de les cotitzacions dels darrers anys de feina. Una de les variables que influeix en aquest càlcul és la inflació, que ajusta les bases de cotització per reflectir el cost de vida actual.

I la inflació tendeix a ser més baixa els primers sis mesos de l'any. Això significa que, si sol·licites la teva pensió en aquest període, el valor de la teva base reguladora podria ser menor en comparació de si ho fessis a la segona meitat de l'any, quan la inflació sol ser més alta.

Per exemple, el 2024, s'espera que els índexs d'inflació siguin més baixos a la primera meitat de l'any, cosa que podria reduir la quantia inicial de la pensió que rebràs.

L'impacte de la inflació a la quantia de la pensió

Imaginem que decideixes jubilar-te el juny del 2024. La inflació acumulada fins a aquest mes podria ser insuficient per compensar adequadament el valor de les teves bases de cotització, resultant en una base reguladora més baixa.

Muntatge d'un home gran amb un telèfon mòbil i al costat dret un marc amb una imatge de diversos bitllets d'euro i una calculadora

Això es tradueix en una pensió mensual menor durant tota la jubilació. Per contra, si esperes el juliol o més endavant, la inflació acumulada haurà estat més gran, ajustant millor el valor de les teves cotitzacions i resultant en una base reguladora més alta.

I és que, encara que no hi ha un "pitjor mes" específic per sol·licitar la jubilació, els primers sis mesos de l'any són generalment menys favorables des de la perspectiva de l'ajust inflacionari.

Aleshores, quan és el millor moment per jubilar-se?

Per maximitzar la quantia de la pensió, el més recomanable és avaluar el comportament de la inflació al llarg de l'any. Històricament, els mesos de juliol a desembre han mostrat ser més favorables a causa d'una acumulació més gran de la inflació.

Per tant, si pots planificar la teva jubilació per a la segona meitat de l'any, podries beneficiar-te d'una base reguladora més alta i, en conseqüència, d'una pensió mensual més gran.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: