Una imatge de fons duna persona en cadira de rodes i una altra imatge dunes mans amb bitllets de 50 euros
ECONOMIA

Si cobres una incapacitat permanent, aquests són els ajuts que no podràs demanar

Hi ha una sèrie de pensions i subsidis que resulten incompatibles amb el cobrament de la incapacitat permanent

La incapacitat permanent és una situació que afecta moltes persones, impedint-los treballar de manera habitual. Encara que hi ha diverses ajudes i beneficis per als qui es troben en aquesta situació, és crucial saber que no totes són compatibles amb aquesta pensió.

Una de les ajudes més comunes que no es pot rebre juntament amb la pensió d'incapacitat permanent és la pensió de jubilació. En la majoria dels casos, no és possible cobrar les dues pensions alhora.

Tot i això, en arribar a l'edat de jubilació, el beneficiari pot triar quina de les dues pensions li resulta més convenient. Aquesta elecció és important, ja que cada pensió té beneficis i limitacions propis. No obstant això, el més normal és decantar-se per la de retirada.

Una parella de persones grans està asseguda en una taula, revisant documents juntament amb una persona que sembla estar assessorant-los. A la cantonada superior esquerra de la imatge, hi ha un cercle vermell que mostra una mà traient bitllets d'euro d'una cartera.

Les pensions no contributives, tant d'invalidesa com de jubilació, tampoc no són compatibles amb la pensió per incapacitat permanent. Estan dissenyades per a persones que no han cotitzat prou per rebre una pensió contributiva. Cobrar totes dues alhora seria una duplicitat de beneficis.

Una altra ajuda incompatible és l'Ingrés Mínim Vital. Es destina a garantir un ingrés mínim a les persones i les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica.

El subsidi d'atur tampoc no es pot combinar amb la pensió d'incapacitat permanent. No obstant això, hi ha algunes excepcions. Per exemple, si un beneficiari d'incapacitat permanent total ha realitzat un treball compatible amb la seva incapacitat i posteriorment ha estat acomiadat.

En aquest cas tindria dret a rebre el subsidi de desocupació. És fonamental consultar amb un assessor legal per entendre millor aquestes excepcions. A més, així evitarem possibles problemes amb la Seguretat Social.

Un home amb vestit i gest preocupat mira el telèfon davant una oficina de feina a Madrid.

Una última prestació que tampoc no té encaix si cobres una incapacitat permanent és el subsidi per a majors de 52 anys. Igual que en el cas del subsidi de desocupació, hi ha excepcions. Si el beneficiari ha començat una nova feina i després ha estat acomiadat, podria tenir dret a aquest subsidi.

Requisits per accedir a una pensió d'incapacitat permanent

Per accedir a una pensió d'incapacitat permanent cal complir certs requisits. En primer lloc, cal cotitzar un mínim d'anys a la Seguretat Social, que varia segons l'edat del sol·licitant. A més a més, cal passar per un procés d'avaluació mèdica que determini el grau d'incapacitat.

Aquest procés pot ser llarg i complicat, per això és aconsellable comptar amb el suport d'un professional.

Encara que hi ha moltes ajudes disponibles per a les persones amb incapacitat permanent, no totes són compatibles entre si. És crucial conèixer aquestes incompatibilitats per evitar problemes legals i sancions.

➡️ Economia

Més notícies: