Una parella de gent gran caminant a la platja amb una imatge superposada d'un flascó de vidre amb monedes i la paraula “PENSION”.
ECONOMIA

La darrera decisió amb les pensions que afectarà milions de jubilats a Espanya

Hisenda ha anunciat que tornarà 3.000 euros a milions de pensionistes de mutualitats

En una mesura que ha sorprès molts, Hisenda ha anunciat que tornarà 3.000 euros a milions de pensionistes de mutualitats, especialment els de Catalunya.

Aquesta decisió beneficiarà uns cinc milions de jubilats a Espanya, dels quals més de dos milions resideixen a Catalunya.

Una parella de persones grans somriu mentre mira una tauleta, amb un flascó ple de monedes etiquetat com

Per què Hisenda torna diners als pensionistes?

Durant els anys 1967 i 1978, molts treballadors en sectors com la banca, la construcció, l'hostaleria i el comerç van cotitzar en excés a causa d'errors en l'aplicació de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

En lloc de beneficiar-se d'una deducció del 25% a les cotitzacions, aquests treballadors van tributar al 100%, pagant més impostos dels que els corresponien.

L'Agència Tributària ha reconegut aquests errors històrics i, en un intent de corregir-los, ha decidit reemborsar els diners als afectats. La devolució mitjana serà d'uns 3.000 euros, encara que la suma exacta dependrà de la quantia de la pensió i dels anys cotitzats durant el període esmentat.

Imatge de fons d´una oficina d´Hisenda amb fons desenfocat i en primer pla una imatge d´una persona gran amb uns papers i fent càlculs amb una calculadora

Qui són els beneficiaris?

La devolució afecta pensionistes que van cotitzar en antigues mutualitats laborals en sectors clau com la banca, la construcció, l'hostaleria i el comerç.

Entre els cinc milions de jubilats beneficiats, més de dos milions resideixen a Catalunya, mentre que al voltant de 400.000 viuen a Madrid.

Aquest reemborsament també s'aplicarà a altres sectors amb circumstàncies similars, buscant evitar una cascada de condemnes judicials per reclamacions de pensionistes d'altres àmbits.

Un home gran amb ulleres i barba blanca observa un feix de bitllets d'euro mentre un símbol d'advertència vermell amb un signe d'exclamació apareix a la cantonada superior esquerra.

Impacte als jubilats catalans

La mesura ha generat un impacte significatiu a Catalunya, on resideix una gran part dels beneficiaris. La decisió d'Hisenda de tornar aquestes quantitats ha estat ben rebuda, especialment entre els jubilats que fa anys que paguen més del que devien.

Per a molts pensionistes, aquest reemborsament representa un alleujament financer important, permetent recuperar part dels diners que havien perdut a causa d'aquests errors de cotització. A més, aquesta decisió també ha portat molts jubilats a organitzar-se per assegurar que tots els afectats coneguin els seus drets i puguin sol·licitar la devolució corresponent.

Com sol·licitar la devolució?

Els pensionistes que creuen que poden ser elegibles per a aquesta devolució han de presentar una sol·licitud a l'Agència Tributària. És recomanable revisar els documents i formularis necessaris per fer aquesta reclamació, i en molts casos, les associacions de pensionistes i els antics companys de feina col·laboren per facilitar aquest procés.

Muntatge amb mans subjectant un moneder amb bitllets i cercle vermell amb dos jubilats

Els jubilats han de presentar la seva declaració de la Renda incloent-hi la sol·licitud de devolució de les quantitats pagades en excés. L'Agència Tributària proporciona informació i assistència per garantir que aquest procés sigui el més senzill possible per als pensionistes.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: