Fotomuntatge d'un avió volant i al capdavant un ventall d'euros
ECONOMIA

Si cobres l'atur i ja has planejat les vacances, compte: et pots quedar sense

Hi ha certes consideracions que cal tenir en compte si estàs cobrant l'atur aquest estiu i vols viatjar

Amb l'arribada de l'estiu moltes persones que reben subsidis o prestacions per desocupació es pregunten una cosa. I és, si poden gaudir d'unes vacances a l'estranger sense afectar la situació laboral i el dret a rebre el subsidi.

És natural que, després d'un període de dificultats econòmiques i laborals, molts es vulguin prendre un respir i conèixer nous llocs fora del seu país. Això no obstant, és crucial considerar certs aspectes i normatives que podrien influir en la percepció d'aquestes ajudes econòmiques.

Imatge de fons d'un cartell d'una oficina del SEPE amb una dona amb gest d'aprovació

I és que, cal tenir en compte una cosa. Mentre esteu cobrant l'atur la vostra situació no és ni la d'un treballador en actiu ni la d'un aturat sense responsabilitats al 100%.

Vacances sí, però amb condicions

El SEPE és clar en aquest punt, qui cobra l'atur "no és un treballador en actiu i, per tant, no té dret a vacances". Durant aquest temps, el treballador ha de complir les seves obligacions de cerca activa de feina. També participar en activitats que augmentin les possibilitats de reincorporar-se al mercat laboral.

Cal recordar que en estar cobrant l'atur s'estableix una mena de norma. Norma per la qual el beneficiari ha d'estar disponible per fer cursos o començar a treballar de manera immediata.

Tot i això, l'organisme també reconeix que la persona "té la possibilitat de sortir a l'estranger per un període no superior a quinze dies naturals una vegada a l'any, sempre que això no impliqui l'incompliment de les seves obligacions". Això depèn de les circumstàncies, com ara la durada del viatge i els motius.

Imatge de fons d´un lloguer de vacances amb una maleta i una imatge superposada d´una persona amb molts bitllets d´euro a la mà

El SEPE detalla: “Si la sortida no supera els 15 dies naturals, siguin continus o no, durant cada any natural, la prestació es manté sempre que es compleixin les obligacions establertes per la llei”. En aquest context, es recomana comunicar la sortida abans de fer el viatge. A més, en tornar de l'estranger, "s'ha de presentar a l'oficina d'ocupació el primer dia hàbil següent a la tornada".

En resum, els beneficiaris de prestacions del SEPE poden viatjar a l'estranger per un màxim de 15 dies sense perdre els ajuts, sempre que compleixin les normatives establertes. És fonamental informar el SEPE abans de viatjar i presentar-se a l'oficina d'ocupació en tornar per evitar qualsevol inconvenient.

En cas contrari, si el SEPE facilita una oferta de curs de formació o de treball a la persona i aquesta es troba a l'estranger, podria ser sancionada. Fins i tot en casos de reiteració o casos greus, l'ajuda se li podria retirar.

➡️ Ajuts ➡️ Economia

Més notícies: