Salten les alarmes als hospitals d'Espanya: la malaltia que s'ha disparat
Els metges adverteixen d'un notable pic de pneumònia, 'sobretot de gent jove, alguns amb força gravetat'
Molt preocupant els fets les últimes setmanes després que s'hagi conegut l'augment de casos de pneumònia a Espanya. Els professionals d'Atenció Primària han donat la veu d'alarma, i han notat com hi ha hagut un pic en la incidència d'aquesta malaltia, si bé no afecta tots els hospitals.
José Tomás Gómez, coordinador del grup de treball de malalties respiratòries de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària, ha parlat d'aquest assumpte. Un preocupant augment de casos de pneumònia que ha explicat al diari ABC.
"Veiem més casos en general, sobretot de gent jove, alguns fins i tot amb força gravetat. La meva percepció és que si hi ha més casos i que estem vivint un augment", confessava Gómez, que també és metge en un centre de salut de La Rioja.
Alarma després del pic de pneumònia a Espanya "per sobre del que s'esperava"
Tot i l'alarma creixent, Gómez exposa que "els butlletins epidemiològics no denoten fins ara aquest creixement de casos". Si bé això pot relacionar-se que la difusió d'aquestes dades sempre sol portar una mica de retard.
Això sí, a Catalunya sí que s'aprecia aquest pic de què parlem. A l'últim informe del Sistema de Vigilància Comunitària de Catalunya s'indica que les pneumònies diagnosticades es mantenen per sobre del que s'esperava en Atenció Primària. Alguna pacient que l'ha patida s'expressava així fa uns dies a la xarxa social X.
Gómez recalca que "feia temps que no vèiem tanta pneumònia, i sobretot en gent jove, que a més està sense vacunar del pneumococ". L'edat estàndard d'afectació de la pneumònia és entre els 40 i els 60 anys i per sort els casos greus no són majoritaris.
"Parlem de pneumònies, que es poden atendre a Atenció Primària, sense increment de gravetat respecte al que hem vist altres vegades”. Encara que la incidència va baixar durant la pandèmia del coronavirus, pot tenir a veure que només es vacuni els més grans de pneumococ.
"Aquest hivern, hi ha hagut més casos de grip, coronavirus i virus respiratori alhora"
Per part seva, també ha parlat amb ABC, Antonia Ocaña, coordinadora del grup de patologies respiratòries de la Societat Catalana de Metges Generals i de Família (SEMG). "Dels que ingressen, n'hi ha molts amb 40 o 50 anys que tenen altres patologies de risc, com alcoholisme, fumadors o diabètics, que s'haurien d'haver vacunat", ha lamentat.
Aquesta injecció està indicada fonamentalment als menors d'un any, majors de 65 anys o població de risc. Entre aquesta es troben aquelles persones amb malalties respiratòries, cròniques, cardiovasculars, neurològiques i neuromusculars greus. A més d'aquells que pateixen diabetis o que han estat trasplantats.
La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) encara no ha verificat aquest augment de casos. Segons Francisco Sanz, membre de la mateixa, "sobretot, es donen a l'hivern i aquest hi ha hagut més de grip, coronavirus i virus respiratori sincitial alhora".
"Quan passa aquesta època de virus, sí que podem trobar infeccions per bacteris com el pneumococ. És una cosa purament conjuntural i ara ja anem cap a un millor temps ambiental". Indica aquest igualment que el millor és vacunar-se per als pacients de risc i que, per ara, no es prendran mesures especials per contrarestar aquesta pujada.
Més notícies: