Un home tus amb la mà a la boca i al cercle diversos bitllets

SOCIETAT

La nova i desconeguda malaltia que dóna dret a una pensió per incapacitat

Podran accedir a una pensió per incapacitat aquelles persones que es dediquin al sector de l'extracció de pedra i tinguin reconeguda aquesta patologia

Una malaltia poc comuna, com la silicosi, donarà el dret a percebre una pensió per incapacitat. Així ho aprovava el 19 de desembre passat el Congrés dels Diputats a proposta dels representants del BNG. La mesura va tirar endavant amb els 187 vots favorables del PP, Podem, Sumar, ERC, Bildu i Junts.

D'aquesta manera, els professionals vinculats al sector de l'extracció i la transformació de pedres tindran la possibilitat d'accedir a aquesta pensió. Perquè adquireixin aquesta condició cal que prèviament es compti amb el diagnòstic de la malaltia.

Des del partit gallec BNG, Néstor Rego, explica que "la Seguretat Social ha d'assignar un codi identificador" a les companyies d'aquest àmbit. Així, als "informes de vida laboral s'identificarà aquesta activitat". I els treballadors "no hauran de sol·licitar de manera individual l'assignació de reducció de l'edat de jubilació".

Els professionals diagnosticats amb silicosi reben de bon grat el reconeixement d'aquesta incapacitat permanent. Donarà resposta així a la demanda de molts professionals que "no poden accedir a un altre lloc de treball exempt de risc" a la mateixa companyia.

Afecta treballadors del sector de l'extracció de pedra i granit

Aquesta patologia era molt habitual fa unes quantes dècades, sobretot entre les persones que es dedicaven a la mineria. Actualment, no compta amb tanta repercussió, però encara continua causant estralls entre un determinat grup de treballadors. Sobretot entre aquells que exerceixen la seva tasca al sector de l'extracció de pedra, granit i pissarra.

És una malaltia de caràcter pulmonar que té lloc sobretot per la inhalació de pols de sílice. Néstor Rego, a través de les seves xarxes socials, confirmava que havien aconseguit el que havia proposat. És a dir, coeficients reductors per a la jubilació i el dret a incapacitat permanent amb el diagnòstic de silicosi.

Un dret a pensió que feia molt de temps que reclamaven

La pensió d'incapacitat permanent sorgeix amb la finalitat de minorar la pèrdua d'ingressos que experimenta un treballador. Sigui per una malaltia o lesió que li impedeix desenvolupar la tasca professional amb normalitat o qualsevol altre tipus d'activitat laboral. Suposa una gran notícia per a aquest col·lectiu, que feia molt de temps que reclamava aquest dret.

➡️ Pensions ➡️ Societat

Més notícies: