Un home col·locant-se una màscara blanca a la boca
ACTUALITAT

Sanitat imposa la mascareta obligatòria en centres de salut i hospitals

Les comunitats on les infeccions respiratòries baixin durant 2 setmanes podran optar per només "recomanar" l'ús de la mascareta

L'ús de mascareta serà finalment obligatori en centres de salut i hospitals de tot Espanya. Així ho ha decidit aquest dimecres, 10 de gener, el ministeri de Sanitat, després de no arribar a un acord amb les comunitats autònomes dilluns passat.

Ara bé, el ministeri de Mónica García sí que cedeix en un aspecte: aquelles comunitats on baixin les infeccions podran passar d'obligar a tan sols recomanar-ne l'ús. Per fer-ho, això sí, hauran d'acumular un total de dues setmanes consecutives de descens d'infeccions respiratòries.

La mesura hauria d'entrar en vigor aquest mateix dimecres, un cop totes les autonomies hagin estat informades pels canals oficials.

Les mascaretes, obligatòries només en centres de salut i hospitals

L'obligació de portar mascareta s'aplicarà, de moment, només als centres de salut i als hospitals. El ministeri de Sanitat volia, en un primer moment, estendre-la també als centres sociosanitaris i de gent gran, com ja apliquen València o Catalunya.

Tot i això, en aquest últim cas s'ha optat per deixar-ho en una "recomanació". Pel que fa a les farmàcies, on també es volia imposar l'ús de mascareta, també ho quedarà tot en una recomanació, no una obligació.

El més vistós de tot és que aquesta decisió del ministeri de Sanitat no s'adscriu a un temps determinat. És a dir, en deixar en mans de les autonomies la seva aplicació. Això sí, per passar de l'obligació a la recomanació, hauran d'esperar a acumular aquestes dues setmanes consecutives de baixada de casos.

L''autobaixa' de tres dies per malaltia lleu

D'altra banda, per a evitar el col·lapse en els centres de salut, així com de l'Atenció Primària, el Ministeri de Sanitat ha sol·licitat a les comunitats autònomes la viabilitat d'una 'autobaixa' laboral de tres dies. Tot i això, el Govern d'Espanya estudiarà amb cautela aquesta mesura per a no prendre decisions precipitades.

Seria una eina que permetria al treballador justificar una malaltia lleu, per mitjà d'una justificació responsable, sense necessitat d'assistir a cap centre de salut.