Una dona introdueix la targeta al caixer, mentre que una noia fa un signe de negació amb el dit i al cercle, un missatge fraudulent del Sabadell
SOCIETAT

L'OCU té una alerta per a tu si ets d'un d'aquests bancs: 'No ho obris'

L'OCU avisa de l'estratègia que segueixen els delinqüents per aconseguir els diners del banc dels ciutadans

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) acaba de llançar una alerta als clients d'una sèrie de bancs. Els intents d'estafa i frau s'han disparat en els darrers temps, sobretot a través de l'enviament massiu d'SMS (missatges de text). Per això, la principal recomanació és que “no ho obris”.

La manera d'actuar dels ciberdelinqüents és sempre molt similar. Fan arribar a l'usuari un missatge especialment alarmant. T'avisen d'un bloqueig de comptes o de les targetes, d'un inici de sessió des d'un dispositiu desconegut o d'un càrrec no autoritzat.

L'OCU explica que són accions inesperades que porten el client a reaccionar amb certa rapidesa. Per solucionar-ho, els estafadors conviden a punxar sobre un enllaç que porta a una pàgina web falsa. Allà, sol·licitaran que s'emplenin una sèrie de dades que aniran a parar a les xarxes d'aquests delinqüents.

En facilitar aquesta informació de caràcter privat, els estarem dotant de tot el necessari perquè accedeixin a la nostra banca en línia. Per tant, ho tindran molt més senzill per buidar-nos els comptes. Aquest tipus de mètodes reben el nom de smishing.

L'OCU aclareix que s'han identificat aquestes campanyes fent-se passar per diverses entitats bancàries. Entre elles, Abanca, ING, Laboral Kutxa, Bankinter, Banc Sabadell, BBVA, Banc Santander, CaixaBank, Deutsche Bank, Cajasur i Banc Sabadell. L'últim avís donat per les autoritats afecta sobretot els clients d'aquest últim.

Muntatge d'una dona a un caixer automàtic i la imatge d'un lladre a la part esquerra

S'hi assenyala que "a partir del 24/05/2024 no podrà fer servir la seva targeta. Per continuar utilitzant-la normalment ha d'actualitzar el nou sistema de seguretat". Ofereixen un enllaç en què no s'ha de punxar.

L'OCU avisa de com actuar

L'OCU alerta dels riscos que comporta rebre aquest tipus de missatges. En cas de rebre'l recomanen no obrir-lo ni entrar a l'enllaç. Tampoc has de facilitar les teves dades i cal procedir immediatament a bloquejar aquest número i a eliminar l'SMS.

Si has caigut al parany dels delinqüents, en primer lloc, ho has de posar en coneixement del banc. Ja sigui a través del telèfon d'atenció al client, a l'app o a la web. També cal comunicar aquesta estafa a l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (INCIBE).

L'OCU convida a revisar amb regularitat els moviments del compte per descobrir possibles càrrecs no autoritzats. Si n'hi ha, cal avisar l'entitat financera. I quan hi hagi sostracció de diners, ens tocarà denunciar-ho davant la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.

Recorden que, per combatre aquest tipus de trampes, el més adequat és recórrer al sentit comú i a la precaució. A més, mai ve malament tenir actualitzats els dispositius i disposar d'un bon antivirus.

➡️ Bancs ➡️ Societat

Més notícies: