Imatge de fons d'una persona fent càlculs amb una calculadora i uns papers a taula, a més d'una imatge d'una oficina d'Hisenda amb dues persones sent ateses i una altra d'una mà amb molts bitllets d'euros
SOCIETAT

Si vas cobrar un ajut el 2023, l'OCU té un avís sobre la teva declaració de la Renda

L'OCU explica que la majoria de subvencions rebudes l'any passat han d'aparèixer recollides a la declaració

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) té un missatge per a tots aquells que van cobrar una ajuda durant el 2023. Aquestes subvencions percebudes s'han d'incloure a la declaració de la Renda que es presenti aquest any.

Només es lliuraran en aquells casos en què la llei reculli de manera expressa que quedin exemptes d'assumir l'IRPF. És el cas, per exemple, de les beques escolars o de les ajudes que es faciliten per a la instal·lació de plaques solars.

L'OCU recorda, no obstant això, que en la majoria dels casos no caldrà recordar-ho a Hisenda. I és que aquest òrgan ja està degudament informat de les aportacions esmentades que cobra cada contribuent. Sobretot quan es tracti de subvencions públiques.

L'OCU recorda quins són els ajuts més freqüents

Hi ha una sèrie d'ajuts a què tenen accés un nombre important de ciutadans. Entre les vigents durant el 2023 i que ara s'hauran de tributar a la declaració de la renda hi ha les següents.

  • Ajuts públics vinculats amb els diferents Plans Renove, sigui per substituir calderes, finestres o electrodomèstics, entre d'altres.
  • Ajuts públics per al lloguer.
  • Ajuts públics per a l'abonament de l'IBI.
  • Subvencions per a la compra o la rehabilitació d'habitatge habitual.
  • Subvencions per a la reforma de desperfectes estructurals a l'habitatge habitual.
  • Ajuts públics per instal·lar ascensors, rampes i altres elements de millora d'accessibilitat en immobles.
  • Bo social tèrmic.
  • Bo cultural jove.
  • Ajuda de 200 euros a persones amb baix nivell d'ingressos i patrimoni
  • Ajuts públics per a la compra de cotxes sostenibles dins del Pla Moves III.

El cobrament d'una subvenció em pot obligar a fer la declaració?

Els contribuents que tinguin un salari inferior als 22.000 euros no tindran l'obligació de presentar la declaració. Però en cas d'ingressar certes ajudes, per petites que siguin, caldrà complir aquest tràmit amb Hisenda.

Per això cal que aquesta subvenció superi els 1.000 euros, o que en sumar-la a altres conceptes es superi aquesta quantia. És el que passa, per exemple, quan a aquest import rebut se li afegeixen les rendes d'un habitatge o els rendiments procedents de Lletres del Tresor.

Uns documents, una calculadora i unes monedes de fons, amb una noia subjectant bitllets d'euros, i al cercle el logotip d'Hisenda

L'OCU confirma que si passa això caldrà presentar la declaració, sense importar si hi ha altres ingressos o no.

L'OCU aclareix quan es declaren les subvencions

L'OCU revela una de les grans preocupacions dels contribuents. Molts desconeixen si les ajudes es declaren quan es concedeixen o a l'hora de cobrar-les. En general, s'han d'atribuir a l'exercici en què es perceben.

En el cas que t'hagin aprovat una ajuda de rehabilitació el 2023 i els diners te'ls donin el 2024, la tributació es farà a la declaració de 2025. Per tant, no apareixerà a la declaració fins al pròxim any. També es pot donar el cas que aquestes subvencions s'atorguin en diversos terminis.

➡️ Societat

Més notícies: