Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda amb una altra imatge d'un bitllet de 200 euros i dues emoticones, una interrogant i una cartera amb bitllets
SOCIETAT

Vas cobrar l'ajuda de 200 €? Hisenda aclareix com afecta la declaració de la Renda

Hisenda recorda els beneficiaris d'aquesta ajuda que hauran de tributar per ella, per la qual cosa afectarà la butxaca

Els beneficiaris de l'ajuda de 200 euros que va concedir el Gobierno l'any passat possiblement tenen dubtes ara sobre la teva tributació. Arriba el moment de presentar la declaració de la Renda i Hisenda Revela en quina situació queden aquests contribuents.

Quan es va aprovar aquest xec, l'Estat ja va anunciar que no estava exempt d'IRPF. Per tant, caldria incloure'l a la declaració d'aquest any en percebre's el passat exercici. Això provocarà que el xec de 200 euros es vegi minvat.

Des d'Hisenda confirmen que tributa a un tipus força alt, ja que es considera com a "guany patrimonial". En qualsevol cas, també hi influiran les rendes del beneficiari. S'estima que la persona que va ingressar l'ajuda haurà de tornar ara un 30% de la quantia, al voltant de 60 euros.

Això sí, poden evitar declarar a Hisenda la subvenció aquells contribuents que no tinguin l'obligació de presentar l'IPRF aquest any. És el que passa en el cas dels que ingressessin el 2023 menys de 22.000 euros d'un sol pagador o, si en van tenir dos, menys de 15.000 euros.

Hisenda explica com incloure a la declaració de la Renda l'ajuda de 200 euros

Hisenda indica que en la majoria de casos aquest cobrament apareixerà a l'esborrany, per la qual cosa la deducció ja estarà aplicada. Si això passa, el contribuent no haurà de fer res.

Però en el cas que optem per fer la declaració de la Renda de zero o mitjançant una gestoria hi ha la possibilitat que no es trobi aquesta dada recollida. Per tant, caldria afegir-ho.

L'ajut de 200 euros s'ha d'incloure a l'apartat 'Guanys i pèrdues patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials'. En concret a l'epígraf 0356, recull el portal Adsl Zone.

Si no s'inclou la subvenció a la declaració de la Renda, Hisenda ens podria imposar una multa. En alguns casos podria ser fins i tot superior a l'import de l'ajuda. Per tant, els beneficiaris de la mateixa no poden passar-la per alt en presentar aquest tràmit.

¿Es manté el xec de 200 euros?

Els ciutadans es pregunten si aquest any també hi haurà ajut de 200 euros. Però aquesta opció queda descartada per part del Gobierno. A canvi té aprovades altres com una targeta de fins a 220 euros per a famílies vulnerables o el transport públic gratuït.

Les comunitats autònomes també destinen partides per col·laborar amb aquelles llars en risc de pobresa. Per conèixer més detalls caldria posar-se en contacte amb l'àrea de serveis socials de la regió on visquem.

➡️ Ajuts ➡️ Societat

Més notícies: