Fotomuntatge amb una imatge de fons d'un plat halal i al capdavant Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll

SOCIETAT

Com és un menú halal dels que vol vetar Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll

Això és el que porta el menú halal que se serveix als alumnes musulmans als centres escolars catalans

Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll, anunciava aquesta setmana la seva intenció de vetar el menú halal a les escoles públiques. Es tracta d'un tipus de menú destinat als alumnes musulmans i que segueix totalment les regles de l'Alcorà.

Tot i això, com ha denunciat la presidenta d'Aliança Catalana, aquest provoca un gran patiment de l'animal. Perquè a l'Islam puguin menjar la seva carn, cal fer a l'animal un brutal sacrifici.

Motiu pel qual ha demanat que el menú halal se suprimeixi dels centres escolars de la localitat de Ripoll. Però la petició de Sílvia Orriols ha fet que molts es preguntin què és el que porta realment el menú halal de les escoles públiques catalanes.

Com és el menú halal que vol vetar Sílvia Orriols

Sílvia Orriols, actual alcaldessa de Ripoll, ha manifestat la seva intenció de vetar el menú halal que actualment se serveix als centres escolars públics. "Fora el menú halal de les escoles públiques!", deixava clar a X.

Un missatge que ha despertat a molts la curiositat de saber quins ingredients porta realment aquest tipus de menú. Es tracta d'un que es compon, bàsicament, de carn halal.

Un tipus de carn que sí que està permesa per l'Islam. I que mai no pot ser de porc, ni incloure sang, ni tampoc que provingui d'un animal que ja estava prèviament mort.

Tot i que la carn també se la sol acompanyar amb sopa, arròs o pastes, i fins i tot peix. A més, s'hi inclouen postres i diferents tipus de begudes.

Fotomuntatge de dos imatges amb dos plats halals diferents
Dos exemples de plats del menú halal | Olenayeromenkophotos, somedazeare, Studio UAE

El menú halal, prohibit a Europa

Alguns països d'Europa, com Bèlgica, Suècia, Dinamarca, Islàndia o Eslovènia, ja van prohibir el menú halal per considerar que “els animals pateixen més”. I és que per aconseguir la carn halal, cal fer un brutal sacrifici de l'animal.

Concretament, es talla la carn amb un ganivet esmolat al coll de l'animal, directament a la jugular i la caròtida. L'objectiu és deixar que es dessagni fins que la seva espina dorsal sigui visible.

D'aquesta manera, el menú halal segueix totes les regles imposades per l'Alcorà. Aquest el segueixen més de 25 milions de musulmans, que habiten a diferents països europeus. Entre ells, Espanya.

De fet, al nostre país ha anat augmentant considerablement els darrers anys el consum d'aquest tipus de carn. A Espanya, ja hi ha més d'un centenar d'escorxadors que compten amb el certificat halal.

És precisament aquest tipus de procediment el que va denunciar Sílvia Orriols al seu compte de X. L'alcaldessa de Ripoll va anunciar fa pocs dies que havia presentat una entrada al Consell Comarcal. El seu objectiu és vetar "tota la carn servida als menjadors escolars de Ripoll provingui d'animals sacrificats amb sedació o atordiment previ".