Un home al volant, d'esquena, ia la dreta, un mecànic amb el polze enlaire

SOCIETAT

Els mecànics alerten: el que hauries de fer tot just després d'arrencar el cotxe

Després d'encendre el vehicle seria convenient que posessis en pràctica aquesta recomanació per garantir un millor rendiment del motor

Tenir cura dels vehicles és una cosa que preocupa tots els conductors, sobretot si no volem enfrontar-nos a una avaria. Per això no estaria de més que seguíssim amb atenció les advertències dels mecànics. Sobretot als primers instants després d'arrencar el motor.

Tant experts com fabricants coincideixen en la importància que tenen aquests minuts inicials després de l'encesa. Resulten crucials perquè no hi hagi desgasts abans d'hora i es garanteixi un bon rendiment del cotxe.

Per això, només arrencar el vehicle, els professionals recomanen deixar-lo al ralentí durant un minut com a mínim. És molt senzill i aconseguirà que l'oli lubriqui els diferents components del motor i així es protegirà contra el desgast. Aquesta proposta es pot aplicar tant als vehicles de benzina com als dièsel.

Altres manteniments que requereix el teu cotxe

Però a més de la cura que se li ha de donar al cotxe en encendre'l, també resulta essencial el manteniment regular. Sobretot si pensem a llarg termini i ens interessa que la seva vida útil pugui prolongar-se el màxim possible.

Hi ha certes prevencions que no has de passar per alt. Entre elles, el canvi d'oli, que s'ha de fer de 7.500 a 10.000 quilòmetres. També li concedeixen rellevància al manteniment del sistema de combustible i al sistema de refrigeració, entre d'altres.

El funcionament adequat del motor del cotxe també depèn de la substitució periòdica del filtre d'aire i del sistema d'encesa.

Com ha de ser la conducció del cotxe

Conservar en bon estat el motor també depèn de les nostres pràctiques al volant. Els primers 10 minuts després de l'arrencat resulten transcendentals. En aquest període, la conducció ha de ser suau, sense canvis bruscos, sobretot perquè roman fred.

En cas contrari es podrien desgastar de manera innecessària els components interns del cotxe a causa de la fricció. Cal tenir especial ull als desplaçaments curts, de menys de 10 minuts. El motor no té temps d'aconseguir la temperatura adequada de funcionament, cosa que provoca que els components no puguin rebre la correcta lubricació.

També caldrà parar atenció al turbocompressor i a l'embragatge del cotxe. El turbo requereix circular durant els primers minuts amb certa suavitat i abans d'apagar-lo després d'un llarg viatge deixar-lo dos minuts al ralentí. Aquestes recomanacions contribueixen a fer que els diferents elements es mantinguin en la temperatura correcta per al seu funcionament adequat.

Pel que fa a l'embragatge, mentre estigui trepitjat tracta de no donar accelerades innecessàries. A més, quan hi hagi una parada de llarga durada, com un semàfor o una retenció, no cal que el mantinguis pressionat. N'hi hauria prou que el deixis en punt mort i trepitgessis el fre.

Amb aquestes recomanacions dels mecànics, el motor del cotxe gaudirà d'una millor salut. Però també us beneficiareu d'una conducció més eficient.

➡️ Societat

Més notícies: