Muntatge amb una persona posant gasolina al cotxe i un cercle amb una mà subjectant diversos bitllets d'euro

SOCIETAT

Compte a la benzinera: el truc amb què et posen menys combustible al dipòsit

Vigila amb el frau existent en algunes benzineres en proveir combustible i del que podries no haver-te adonat fins ara

Avui dia, no es pot amagar que els fraus en algunes de les benzineres espanyoles existeixen. I la veritat és que de vegades ens enganyen d'una manera senzilla i sense que ens n'adonem.

En aquest cas, una de les estafes més habituals, l'auge de la qual es va produir fa uns 30 anys, és la de pagar per uns litres, però que et reposin menys. Així les coses, la benzinera es queda amb el diferencial de producte.

Recorden a El Debate que els casos més grans d'aquest tipus de frau, conegut com el truc del cranc, van tenir lloc el 1997 i el 1998. Per sort, aleshores hi va haver una sèrie d'inspeccions de Consum que van acabar per destapar un dels escàndols més grans a les benzineres del nostre país.

Descobreix de què tracta el frau del truc del cranc a la benzinera

Parlem de les benzineres Villanueva i bé és cert que, tot i que els escàndols més grans es van destapar a la Comunitat de Madrid, la resta d'Espanya també els va patir. I és que aquests van tenir lloc després que Indústria executés milers de proves als sortidors.

El frau no era gens complex i afectava l'amo de l'estació de servei i els operaris. I és clar, fins i tot a un informàtic que era el que canviava el programari de funcionament dels assortidors.

Amb tot, el caixer posseïa un comandament sota el taulell amb què triava quin tipus de funcionament volia implantar, si el normal o el frau. En aquest últim, la pistola de combustible posava fins a un 5 % menys del legal. Per exemple, en un dipòsit de 60 litres, et podien treure fins a tres litres.

Des de l'escàndol dels 90, Indústria realitza revisions anuals dels assortidors

Aleshores, es va explicar que gràcies a la confessió d'un operari, es va poder descobrir el frau. Des de fa temps, els assortidors de les estacions de servei espanyoles passen una revisió anual del Ministeri d'Indústria. L'acció del ministeri no és cap altra que presentar i verificar-ne el funcionament.

La veritat és que, malgrat que les revisions són correctes, hi ha un problema i és que Indústria avisa uns dies abans d'anar-hi. Per això la benzinera està preavisada de tal revisió. Alhora, els clients de les benzineres tenen un joc de mesures per verificar el combustible amb què omplen el seu dipòsit.

En resum, després del que va passar fa gairebé tres dècades, els fraus de les benzineres són menors que fa anys per aquestes revisions d'Indústria. Encara que segur que molts tenen la mosca darrere de l'orella cada cop que posen combustible en una estació de servei.