Muntatge amb diversos cotxes nous a un concessionari i un home amb cara d'estar pensant

Les 10 marques de cotxes més fiables d'Espanya, segons l'OCU

Entre les deu millors hi ha una firma espanyola

L'adquisició d'un vehicle suposa una inversió important per a qualsevol conductor. L'objectiu és que la vida útil s'allargui el màxim possible i durant aquest període pateixi el menor nombre possible d'avaries. Per encertar la nostra elecció, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ofereix una llista amb els 10 cotxes més fiables d'Espanya.

En la decisió final de qualsevol comprador també influeixen les necessitats i l'ús que se li donarà a l'automòbil. Alguns l'utilitzaran per als seus desplaçaments diaris a la feina, mentre que altres hi recorreran per qüestions d'oci.

Al marge d'això, el que en realitat ens interessa és que no ens deixi llençats i que tampoc no ens generi grans despeses. Per fer aquest estudi es va fer una enquesta a 52.430 conductors de cinc països europeus, analitzant les avaries de 326 models diferents.

Les firmes automobilístiques més segures

La marca amb una valoració millor, segons l'OCU, va ser Lexus, amb 95 punts sobre 100. D'aquesta classificació crida molt l'atenció el protagonisme que adquireixen les companyies asiàtiques. Entre les deu primeres marques més fiables, nou són d'aquest continent.

A més de Lexus, també hi ha Subaru, Toyota, Mitsubishi, Kia, Suzuki, Hyundai, Honda i Mazda. La desena posició va a parar a l'espanyola Seat. Per part seva, de les firmes europees també ocupen un lloc destacat Dacia i Skoda.

MARCAFIABILITAT (PUNTS)
Lexus95
Subaru93
Toyota91
Mitsubishi89
Kia89
Suzuki89
Hyundai87
Honda87
Mazda85
Seat85
Dacia85
Skoda84
Nissan82
DS Automobiles82
Volkswagen82
Smart82
Peugeot82
Mercedes-Benz82
BMW82
Mini82
Ford80
Citröen80
Audi80
Torno80
Renault80

Les marques amb pitjor puntuació

En aquest rànquing elaborat per l'OCU també cal fer referència a les marques amb pitjor valoració. Les darreres posicions són per a Tesla, amb 60 punts; Land Rover, amb 64; i Chevrolet, Jaguar i Lancia, amb 68. A continuació hi ha Jeep (72 punts) i Opel, Fiat i Porsche (76).

Des de l'organització de consumidors valoren de manera positiva aquests resultats. "Més de la meitat de les marques obtenen la màxima nota en fiabilitat, amb petites diferències entre elles", recull l'informe.

Les avaries més freqüents als vehicles

L'avaria més comuna és provocada per problemes dels components elèctrics i representen el 17% del total de les incidències. Solen tractar-se de fusibles, bateries, tancaments, elevallunes, cablejats o bombetes. Entre les firmes que més els pateixen hi ha Alfa, Romeo, Chevrolet o Citröen.

Un 13% de les fallades s'atribueixen als conductes, discos, bombes, tambors o cables de fre. Se solen registrar sobretot als Alfa Romeo, Chevrolet, Citröen i Fiat. Per part seva, el 8% dels problemes són per errors electrònics i el 7% procedeixen del sistema d'alimentació.

També el 7% de les incidències tenen l'origen en la direcció del vehicle. El 8% al motor i el 6% als sistemes de calefacció i ventilació, recull As.