Un control policial dels Mossos d'Esquadra a una carretera del Ripollès
SOCIETAT

Les malalties per les quals no renoven el permís de conduir el 2024

La DGT impedirà a les persones amb algunes malalties o patologies tornar a treure's el carnet de conduir aquest any


La Direcció General de Trànsit (DGT), per a reduir el nombre d'accidents i ensurts a la carretera, posa el focus sobre els usuaris. Se centra, sobretot, en una sèrie de malalties, per les quals impedeix la renovació del mateix permís de conduir. I és que s'entén que posar-se al volant amb alguna patologia concreta pot suposar un perill per a la resta d'usuaris.

De fet, per obtenir permís és imprescindible gaudir d'un estat de salut òptim. Per això és obligatori efectuar un reconeixement mèdic que certifiqui la idoneïtat del conductor. Aquestes proves es fan en un centre homologat, abans que caduqui el permís esmentat.

La DGT aclareix que aquest control confirma si l'usuari està en les condicions físiques i psíquiques correctes. El metge encarregat de fer aquesta anàlisi ha de conèixer també l'historial mèdic del pacient.

En funció d'això, es determinarà, a més, el nombre d'anys per als quals se li prorroga el permís. En aquest sentit, hi ha una sèrie de patologies que afecten els conductors i que poden ser un impediment per seguir agafant el cotxe.

Les malalties que impedeixen la renovació del carnet de cotxe

La DGT ha elaborat una llista amb les malalties que són incompatibles amb la conducció. En principi, els afectats no podran treure's ni renovar el carnet, si no disposen d'un informe mèdic que avali la seva aptitud per conduir.

Les deu categories de malalties contemplades per les autoritats són força comunes. Fan referència a patologies vasculars, psiquiàtriques, cardíaques, endocrines, neurològiques, respiratòries, digestives, oncològiques, cròniques i degeneratives.

Està comprovat mitjançant investigacions científiques que aquells usuaris que pateixen alguna d'aquestes malalties tenen "més risc de patir un accident". Posen especial atenció, sobretot, a les "malalties mentals i la demència". Les xifres parlen per si mateixes: els afectats tenen de 2,5 a 8 vegades més probabilitats de patir un sinistre.

Ara bé, el diagnòstic d'una malaltia no implica la incapacitat de la persona per tornar a conduir. Caldrà veure "l'evolució i de la condició física del pacient". De la mateixa manera que amb la resta d'usuaris, hauran de passar un reconeixement periòdic, encara que, si escau, serà amb més freqüència.

Altres patologies que la DGT vigila especialment

La DGT també es pronuncia sobre altres malalties que afecten la conducció. Hi tenim, per exemple, l'apnea del son i la dispnea permanent en repòs o esforç lleu. Indiquen que amb aquesta darrera no es facilitarà la renovació del permís.

Passarà el mateix amb les crisis i pèrdues de consciències, que són incompatibles amb posar-se al volant. Cataloguen una vigilància especial a l'epilèpsia i a l'accident isquèmic transitori. Per la seva banda, el trasplantament renal i la nefropatia amb diàlisi requereixen un control mèdic més exigent.

Els pacients de malalties vasculars, la dissecció o l'aneurisme de grans gots hauran de renovar el carnet amb més freqüència. Igual que aquells que pateixin trastorns oncohemàtics i malalties oncològiques.

Els que tinguin hipotiroïdisme, paratiroide i diabetis dependent d'insulina dependran de l'evolució de la patologia. Per la seva banda, aquells que portin marcapassos, desfibril·ladors automàtics o pròtesis valvulars necessiten comptar amb una vigilància mèdica per renovar.

La DGT tampoc permet la conducció en aquests casos

La DGT entén que hi ha altres malalties incompatibles amb la conducció, cosa que privarà els usuaris del permís. És el cas de Parkinson, Alzheimer, ELA, tremolor essencial, osteoporosi, distròfia muscular o malaltia pulmonar obstructiva crònica.

El mateix passa amb els afectats per malalties psiquiàtriques, com ara demència, trastorn del son o d'ansietat. Només els salvarà que sigui un trastorn lleu i que es tingui un informe sanitari favorable.

➡️ Societat

Més notícies: