Imatge de fons d'una persona conduint, juntament amb una altra imatge d'un carnet de conduir i una altra amb gest sorprès
SOCIETAT

Els casos en què la DGT demana tornar el carnet de conduir el 2024: llista completa

La DGT t'obliga a tornar el permís de conduir en diversos supòsits, com ara infraccions greus o canvis de domicili

La DGT és l'organisme que gestiona l'expedició i gestió del carnet de conduir al nostre país. I la veritat és que aquests han de ser renovats cada cert temps, com tothom sap.

Això sí, de vegades, tens l'obligació de tornar el carnet si fas alguna infracció greu, canvies de domicili o tens certs problemes judicials, entre altres raons.

Llista dels casos en què la DGT t'obligarà a tornar el carnet

Delicte contra la seguretat viària

Si cometem certs delictes contra la seguretat viària, com ara conduir de forma temerària o negar-nos a passar un test d'alcoholèmia, ens poden retirar temporalment el carnet de conduir. O fins i tot de manera definitiva. Les sancions podrien anar des dels sis mesos fins als 10 anys i variarà segons com siguin de greus els fets a jutjar.

Conduir sense permís de conduir o sense punts

Conduir sense el permís vigent és possible que et provoqui conseqüències greus, amb multes que poden arribar als 6.000 euros o penes de presó, segons marca la DGT. Unes que van des de 3 fins als 6 mesos en el cas que reincidim. A més, també hauràs de tornar el carnet si t'has quedat sense punts.

Pèrdua o robatori

Si vas denunciar la pèrdua o robatori del carnet, la DGT te'n lliurarà un de nou, però si trobes l'original, hauràs de tornar aquesta còpia a Trànsit en 15 dies. Si no ho fas, et podrien acusar de frau als documents públics. I aquest delicte podria acabar en una sentència de presó de tres a sis anys.

Caducitat

Quan la data de caducitat estigui a prop, hauràs de renovar-lo i lliurar el teu antic carnet a la Prefectura Provincial de Trànsit. Si condueixes amb el permís caducat, parlem d'una infracció greu que podria ser motiu d'una sanció de 200 €.

Malaltia o incapacitat greu

Si tens una malaltia o incapacitat greu, ho has de fer saber a la DGT i lliurar el teu permís de conduir. El podràs recuperar si tornes a passar un reconeixement mèdic on hagis recuperat totalment les teves capacitats físiques i mentals.

Canviar de domicili a una altra província

Si canvies de província, has de fer saber el nou domicili a la DGT, com a molt en 15 dies. Alhora, hauràs de demanar una llicència amb les dades actualitzades i hauràs de tornar l'antiga. Si no ho fas, la sanció podria ser de 100 €.

Revisió mèdica quan perds actituds psicofísiques

Segons l'edat en què ens trobem, la DGT obliga els conductors a passar diferents reconeixements, metges i psicotècnics per confirmar que poden continuar conduint. Si no superes aquestes proves, et podrien retirar temporalment el carnet de conduir sis mesos fins que passis un reconeixement òptim.