Imatge a color de Sant Benigne de Todi envoltat d'àngels

SOCIETAT

Santoral d'avui, dimarts 13 de febrer del 2024: Quin Sant se celebra avui?

Aquests són alguns Sants que es commemoren el 13 de febrer mitjançant el Santoral i que l'Església catòlica honra pels seus actes

El Santoral catòlic és una recopilació que congrega els noms dels sants i beats que l'Església catòlica celebra de manera oficial al llarg de l'any. Els Sants i les Santes són homes i dones destacats per la seva relació especial amb la divinitat o per una particular elevació ètica.

El 13 de febrer el Santoral recorda especialment un prevere i màrtir d'origen italià.

Quin Sant és el més important d'aquest dimarts 13 de febrer

El Santoral de l'Església catòlica commemora aquest dia Sant Benigne de Todi. Les dades que hi ha d'aquest Sant són escasses. Se sap que va néixer i va viure a Todi, municipi italià pertanyent a la província de Perusa.

A la seva ciutat natal va ser ordenat sacerdot i va patir la persecució de l'emperador Dioclecià, per la qual cosa va haver de suportar múltiples tortures fins a la mort.

Després de la mort, la tradició catòlica recull que va ser enterrat per gent cristiana a la vora d'un camí. Un lloc on després s'erigiria un monestir benedictí.

El culte a aquest Sant no s'ha estès a altres zones més enllà de la localitat que el va veure néixer. Així i tot, sant Benigne de Todi és un dels sants representats a la columnata de la Plaça de Sant Pere del Vaticà.

Allí es poden observar 140 estàtues de Sants com Sant Pau, Sant Francesc de Sales o Santa Apolònia. Tots ells són membres de l'Església als quals es rendeix tribut a les portes de la Basílica de Sant Pere.

Benigne és un nom masculí d'origen llatí i significa “disposat al bé” o “que produeix el bé”. Aquest dia, a Espanya, uns 4 830 homes celebren el seu Sant gràcies a Sant Benigne de Todi

Beat James Alfred Miller, un beat important

Religiós dels Germans de les Escoles Cristianes i màrtir. Va viure entre el 1944 i el 1982. Compromés amb l'educació dels indígenes i la restauració de la seva dignitat, va ser assassinat per odi a l'Església i la seva missió de justícia.

Primer pla en blanc i negre del Beat James Alfred Miller
Beat James Alfred Miller | ZENIT

Beat Jordan de Saxònia

Prevere de l'Ordre de Predicadors, que va viure al segle XIII. Va ser successor i imitador de Sant Domingo, i va treballar incansablement per estendre l'Orde. Va morir en un naufragi.

Imatge a color del Beat Jordan de Saxònia
Beat Jordan de Saxònia | Frailes Dominicos

Altres Sants: el Santoral complet del dimarts 13 de febrer

El Santoral, a més de Sant Benigne de Todi, commemora també aquests altres Sants i beats: