Una família, de dos adults i un nen, fan la compra en un supermercat. Al cercle, un pagament amb targeta de crèdit

SOCIETAT

Requisits per demanar la targeta moneder: ajuda de 220 € per comprar menjar

La targeta moneder començarà a funcionar a l'abril i està pensada per a les famílies amb fills en situació de pobresa extrema

Passen els dies i anem coneixent més detalls de la targeta moneder per a famílies vulnerables. Es tracta d'una ajuda que pot arribar als 220 euros mensuals i seran les comunitats autònomes les que ho gestionin a partir del 2025. Però, per accedir a aquesta ajuda caldrà complir una sèrie de requisits que no estaran a l'abast de totes les llars.

La intenció de l'executiu espanyol és que hi puguin optar entre 70.000 i 100.000 famílies. Ara bé, caldrà que els sol·licitants tinguin fills a càrrec seu i es trobin en situació de pobresa extrema. Aquesta quantia, que oscil·larà entre els 130 i els 220 euros, permetrà fer la compra als establiments adherits a la campanya.

Amb aquesta targeta moneder se suprimeix el lliurament d'aliments i productes a les anomenades "cues de la fam". Començarà a funcionar a partir de l'abril i al llarg d'aquest exercici l'Estat n'assumirà la gestió, però de manera excepcional. L'ajuda passarà a mans de les autonomies des de l'1 de gener de 2025.

Com sol·licitar la targeta moneder per comprar menjar

Aquesta targeta moneder està pensada per a les famílies amb fills que es trobin en situació de pobresa extrema. S'entenen que estan en aquest estat els nuclis familiars que tinguin uns ingressos per sota del 40% de la renda mitjana. En aquest sentit, sabem que no cal ser pares per a demanar-la, ja que també podran sol·licitar l'ajuda els tutors o familiars amb menors a càrrec.

De totes maneres, els serveis socials de les comunitats autònomes hauran de decidir quines famílies hi poden optar. Un cop s'hagin escollit els beneficiaris, aquests hauran d'acudir al centre de la Creu Roja corresponent a recollir la targeta. De moment no hi ha més informacions, i caldrà esperar fins a l'abril.

De què depèn la quantia de l'ajuda?

Els diners que s'ingressin a la targeta moneder dependran bàsicament del nombre de components de la unitat familiar. Parteix des dels 130 euros, quan es tractin de dues persones (adult i menor), i arriba fins als 220 euros quan siguin cinc o més membres.

Fonts del ministeri de Drets Socials expliquen que les recàrregues es faran, generalment, per un, dos o tres mesos. Tot dependrà de la situació econòmica que travessa la llar. És imprescindible, això sí, que cal que hi hagi almenys un menor al nucli familiar

Així serà el repartiment de les targetes moneders

Membres de la famíliaQuantia mensual
Dos membres (adult i menor)130 €
Tres membres160 €
Quatre membres190 €
Cinc membres o més220 €

Els bancs d'aliments mostren malestar

Aquesta mesura de protecció social compta amb una subvenció de 100 milions que es lliurarà a la Creu Roja. Però la decisió també ha provocat malestar entre els bancs d'aliments. I és que entenen que no s'atendran les necessitats de totes les llars en situació de pobresa.

Les targetes moneder només es destinaran a les famílies amb menors a càrrec. Per tant, els col·lectius vulnerables sense fills queden al marge del programa. A més, aquestes organitzacions deixaran d'ingressar al voltant de 50 milions d'euros.