Muntatge de fotos d´una reunió de persones d´empresa i, al costat, la imatge d´una persona sorpresa amb un gràfic de barres al costat

SOCIETAT

El popular negoci que no té futur a Catalunya: cau un 24% en els darrers anys

Cada cop hi ha més negocis tradicionals que no acaben de quallar a Catalunya i un en concret ha disminuït un 24% durant els darrers anys

Que un negoci triomfi, no sempre és fàcil. Encara que sigui un d'aquells de tota la vida. En aquest sentit, i tal com explica Retail Actual, el Gremi de Peixadors de Catalunya ha alertat de manera preocupant sobre una nova tendència.

I és que cada cop tanquen més negocis especialitzats en la venda de peix. Tot efecte en té una causa i en aquesta ocasió sembla que la causa és la disminució de consum d'aquest aliment entre la població. Així també ho ressalta un informe del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en col·laboració amb el gremi català.

Negocis que desapareixen a Catalunya

L'informe revela una pèrdua del 23,8% de les peixateries catalanes entre el 2016 i el 2021. Això reflecteix una tendència alarmant en la disminució d'aquest negoci de proximitat. El desconeixement de les diferents varietats de peix i canvis en els hàbits de cuina en són les principals causes.

També dificulten el manteniment de qualsevol negoci d'aquest tipus l'excés de burocràcia i les inspeccions constants. A Catalunya hi havia al voltant de 1.500 peixateries el 2021. Tot i que no només perilla al territori català, entre el 2007 i el 2020 van desaparèixer un 26,49% dels comerços de peixateria arreu d'Espanya.

Muntatge d´una parada de peix i un gràfic descendent
L'informe revela una pèrdua del 23,8% de les peixateries catalanes entre el 2016 i el 2021 | e-noticies.cat, Europa Press

Els negocis no aconsegueixen mantenir la clientela a Catalunya

El president de Pimec a Barcelona, Àlex Goñi, lamenta que malgrat els esforços per promoure el consum de peix fresc, la situació no millora. Adverteix que si no es prenen mesures com reduir l'IVA del peix, més negocis corren el risc de tancar les portes.

Així mateix, assenyalen que aquesta pèrdua de negocis de proximitat tindrà conseqüències greus en la salut dels consumidors i en la societat en general. La majoria de la població té la percepció que el peix és un producte car.

Tot i això, el president destaca que és un dels aliments menys afectats per la inflació. I, a banda, és fonamental per a la salut.

L'informe del CSIC també revela que una part significativa del peix comercialitzat a les peixateries té l'origen als ports del Mediterrani. Això ressalta la importància de preservar aquests negocis locals per garantir l'accés a productes frescos i de qualitat.

➡️ Societat

Més notícies: