Una taula amb una casa de paper, una calculadora i unes claus, amb una silueta de Pedro Sánchez
SOCIETAT

La darrera decisió del Gobierno que afecta els que paguen una hipoteca variable

Des del Gobierno tenen previst prolongar fins a finals del 2024 una de les seves mesures estrella per als hipotecats a tipus variable

El Gobierno té previst adoptar una mesura que afectarà de nous les persones amb una hipoteca a tipus variable. Després que aquest 2023 s'anul·lés la comissió per canviar-se d'una variable a tipus fix, la intenció de l'Executiu passa per ampliar aquesta norma.

Per tant, entre els seus plans es contempla la possibilitat que es mantingui durant tot l'any 2024, publica El Periódico . Pel que sembla, així ho han comunicat membres del Ministeri d'Economia a les diferents patronals bancàries en una reunió celebrada aquest dimarts.

La supressió d'aquesta comissió, que s'acabaria al final del 2023, es trobava dins de les mesures de suport del Gobierno als hipotecats. Així ho va pactar el novembre del 2022 la ministra d'Economia Nadia Calviño amb representants bancaris.

A la trobada d'aquesta setmana també es va posar sobre la taula una altra opció. I és que es retirin els recàrrecs als canvis d'hipoteques de tipus variable a tipus mixt. A aquestes darreres se'ls aplica un tipus fix durant un període, i el restant un de variable.

També es va plantejar des de l'Executiu la possibilitat d'augmentar en un any la suspensió de la comissió per amortització anticipada de les hipoteques . Aquest mètode ha crescut de manera important durant el darrer any i mig a causa dels elevats tipus. Moltes famílies opten per amortitzar una part del préstec pendent amb els seus estalvis i així reduir la quantia que abonen a les quotes.

Més ajudes per als hipotecats

Des d'Economia també van traslladar a les patronals la seva intenció de seguir amb el suport als hipotecats . De fet, tenen previst incrementar la renda conjunta anual de les famílies que es poden beneficiar del Codi de Bones Pràctiques. L'objectiu és que passi dels 29.400 euros actuals als 37.800 euros, una xifra considerablement més alta, però que encara deixaria fora molts hipotecats.

Renda conjunta anual per beneficiar-se del Codi de Bones Pràctiques

EN 2023EN 2024
29.400€37.800€

Aquest plantejament apareixia recollit al pacte de governança segellat fa unes setmanes entre PSOE i Sumar. S'hi inclouen mesures com la congelació de quotes 12 mesos o l'ampliació en 7 anys del termini de venciment de les hipoteques.

Més de 40.000 sol·licituds

El pla d'ajuda als hipotecats va rebre unes 42.800 sol·licituds durant els set primers mesos del 2023. El deute de pagament pujava fins als 5.367 milions d'euros.

Pel que sembla, de total de peticions només van ser aprovades el 8%, mentre que el 50% estan pendents de resolució. El 40% va rebre una resposta negativa per no ajustar-se als requisits.