Imatge de fons d´un agent de la Guàrdia Civil i una altra imatge d´una mans amb diversos bitllets de 50 euros

SOCIETAT

Torna l'estafa del Natzarè: l'estafa amb què ja han robat 300.000 € a Espanya

L'estafa del Natzarè té entre les seves víctimes sobretot professionals autònoms i més aviat empreses petites

L'estafa del Natzarè torna a irrompre amb força al nostre país. De moment, l'estafa puja fins als 300.000 euros, sense descartar que vagi a més durant els pròxims dies. Les víctimes d'aquest engany solen ser autònoms i petits negocis.

La Guàrdia Civil de Múrcia ha donat veu d'alarma. Entre els damnificats hi ha quatre empreses del sector agrícola de Múrcia i Almeria. Fruit d'aquesta investigació ja han estat detingudes dues persones.

El mètode utilitzat pels delinqüents és molt senzill. Es fan passar per empreses solvents i de cert prestigi per fer comandes.

Contacten amb proveïdors de productes per sol·licitar mercaderia que mai no arriben a pagar. En general solen fixar-se en companyies que subministrin articles senzills de revendre al mercat negre.

L'estafador, que exerciria el paper de natzarè, es guanyaria prèviament la confiança de l'autònom. Per fer-ho efectuaria una sèrie de comandes petites que abonaria. També presentaria una documentació falsa que li confirmaria com a empresa solvent.

Quan aconsegueix generar aquesta confiança sobre el proveïdor seria quan fes una comanda de grans dimensions que no pagaria. Quan les víctimes decideixen reclamar, acudeixen en grup fins a les instal·lacions de la presumpta empresa. I quan arriben allà es troben que no hi ha res.

Les diferents variants de l'estafa del Natzarè

L'estafa del Natzarè s'ha anat perfeccionant amb el temps. Fins al punt que ha derivat en diverses modalitats.

La Guàrdia Civil explica que a la primera variant, l'estafador munta una empresa fictícia amb documents falsos. Per fer-ho fan servir individus que no tinguin antecedents per deutes en bases de dades financeres. Indiquen que solen triar com a testaferro un indigent.

El següent pas els portaria a llogar una oficina i uns magatzems per rebre les comandes. Fan els abonaments immediatament i intenten mostrar solvència en tot moment per guanyar-se la confiança del proveïdor. A partir d'aquí comencen a fer comandes més grans sol·licitant ajornaments per al pagament.

En general solen "lliurar xecs, pagarés, lletres de canvi falsos i fins i tot fiances bancàries falsificades". Aquesta estratègia l'executen amb diverses empreses i una vegada que obtenen la mercaderia desapareixen.

Una altra alternativa que tenen els delinqüents és recórrer a les companyies asseguradores de crèdit. Fan servir empreses antigues o inactives que presentin un historial financer sòlid. Amb aquest aval podran accedir a préstecs amb les asseguradores.

L'última variant de l'estafa del Natzarè portarà els estafadors a presentar-se com a treballadors d'una empresa coneguda. Fins i tot arriben a lliurar targetes de visita falses i efectuen comandes a nom de la societat esmentada.

L'engany es produeix a l'últim moment, quan la mercaderia està en ruta. Es posen en contacte amb el transportista contractat per ells i els fan canviar el recorregut per fer el lliurament en una altra adreça. Quan arriba l'hora de cobrar el xec, l'autònom comprova que no hi ha fons ni tampoc empresari per reclamar.

Com descobrir els natzarens

La Guàrdia Civil ofereix una sèrie de recomanacions per identificar amb facilitat aquest tipus de delinqüents. La majoria utilitzen empreses acabades de crear o que no han estat registrades legalment encara. Per això seria convenient analitzar l'antiguitat de la companyia esmentada i verificar que és de fiar.

També proposen que s'investigui si disposa de bona reputació professional i si s'hi pot confiar des del punt de vista financer. Mai no està de més contactar amb altres proveïdors que prèviament hagin fet algun tipus de feina amb ells.

Pel que fa als transportistes, cal donar-los ordres que no acceptin canvis del lloc de lliurament sense autorització prèvia. En el cas de caure al parany d'aquests estafadors, seria convenient posar la denúncia com més aviat millor. Evitarem així que altres autònoms poden passar pel mateix.

➡️ Societat

Més notícies: